Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Veniturile mici şi birocraţia împiedică mulţi vârstnici cărășeni aflaţi în situaţii de vulnerabilitate să le ocupe!

În judeţ funcţionează, la ora actuală, zece unităţi de asistenţă socială care asigură în regim rezidenţial îngrijirea şi asistenţa persoanelor vârstnice, cu un total de 451 de locuri. Acestora li se vor adăuga în curând alte 100, odată cu licenţierea unei noi unităţi, aflată în curs de amenajare la Reşiţa. „Paradoxal, sunt locuri libere la căminele furnizorilor publici de servicii sociale, acolo unde adresabilitatea poate veni şi din partea persoanelor fără nicun venit sau cu venituri foarte mici.“, este opinia directorului executiv al Agenţiei Județene pentru Plăţi și Inspecţie Socială, Elena Solomonesc.

Mai precis, e vorba despre 52 de locuri libere în căminele publice (Reşiţa 37, Bocşa 7, Sacu 8) şi 23 în cele private. Locurile rămân libere pentru că sunt persoane care fie nu-şi permit să plătească taxele, fie nu se pot deplasa şi nu îşi pot întocmi singuri numărul mare de documente necesare primirii în centrele publice. „Ori, oamenii care trebuie să ajungă în căminele pentru persoane vârstnice de regulă nu au pe nimeni şi sunt persoane dependente sau semidependente.“, a explicat ea.

În ceea ce priveşte taxele, acestea sunt cuprinse, în funcţie de gradul de dependenţă a solicitanţilor, între 3.633 şi 7.041 lei pe lună de beneficiar la căminele publice din Reşiţa şi Sacu. Căminul public din Bocşa percepe taxe lunare cuprinse între 2.250 şi 2.500 de lei, în timp ce la căminele private taxele se încadrează în intervalul 2.100 – 4.500 de lei pe lună.

AJPIS desfăşoară în prezent o acţiune de control la căminele pentru persoane vârstnice din judeţ. Dacă până acum accentul s-a pus pe condiţiile de cazare şi de asigurare a hranei şi medicaţiei, noua tematică de control e axată pe asigurarea unor nevoi superioare, între care şi cele de recuperare sau de socializare.

JCS-Walter Fleck