CARAŞ-SEVERIN – Prejudiciul cauzat astfel banului public depăşeşte o jumătate de milion de lei. Pe ochi frumoşi sau după ureche, în 15 din 68 de entităţi publice verificate anul trecut de Camera de Conturi a judeţului, s-au stabilit şi acordat venituri salariale nelegale în valoare de 540.000 de lei!
Chiar dacă reprezintă doar o mică parte dintr-un prejudiciu total de 12,7 milioane lei, acest aspect relevat de raportul de activitate pe 2022 atrage atenţia în mod deosebit. În primul rând pentru că e vorba despre banul public. În al doilea, pentru că „s-a ajuns la această sumă prin stabilirea eronată a drepturilor salariale, inclusiv a sporurilor şi a altor drepturi acordate funcţionarilor publici, personalului contractual, persoanelor cu funcţii de conducere şi personalului care ocupă funcţii de demnitate publică“. În al treilea, deoarece nu putem vorbi de cazuri izolate, în condiţiile în care constatările privesc una din cinci entităţi controlate.
Din cazuistica destul de bogată se remarcă, la nivelul a doi ordonatori terţiari de credite din subordinea Consiliului Judeţean Caraș-Severin, acordarea unui spor pentru condiţii de muncă de 15%, deşi o astfel de prevedere nu este specificată în contract, respectiv „stabilirea eronată a sporului pentru condiţii de muncă şi a sporului de suprasolicitare neuropsihică“, cele două sporuri fiind calculate la salarii de bază mai mari decât cele aflate în plată.
Revenind la frecvenţa constatărilor (15 din 68) şi păstrând proporţiile, probabil că situaţii similare s-ar putea constata la alte încă 50 de entităţi publice din totalul celor 311 din judeţ. O presupunere pe care o poate confirma sau infirma doar următorul raport de activitate al Camerei de Conturi Caraș-Severin.
JCS-Walter Fleck