Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Pentru reșițenii Ionela și Radu Stanca, produsele hand-made au devenit un mod de viață. Asta pentru că lucrează sub motto-ul „Cu suflet, din suflet, pentru suflet”, sub care străbat țara în lung și-n lat!

Băile Herculane, Arad, Timișoara, Lipova, Iași, Cluj, Sibiu sau litoralul Mării Negre sunt doar o parte din locurile unde i-au purtat drumurile vieții, dar și ale pasiunii. Abia din toamnă s-au orientat spre piața de acasă, pentru că e greu să intri pe o piață anume întrucât nu puțini sunt cei care cumpără dintr-o parte și vând în cealaltă parte produse despre care susțin că-s făcute de ei. Dar cine are ochi de văzut poate vedea diferența dintre un produs lucrat manual și unul cumpărat.

Pentru doamna Ionela, „nebunia” începea în 2010, atunci când, în preajma zilei de naștere, găsea pe internet o brățară din argint cu pietre, pe care în final se hotăra s-o cumpere. Pietrele i-au plăcut într-atât încât a început să caute informații despre ele. Așa a descoperit că fiecare piatră are o vibrație și ajută la ceva, a învățat chiar să distingă o piatră naturală de una falsă sau vopsită. A început să facă cercei din materiale obișnuite pentru bijuterii, apoi au urmat ani de căutat informații pe internet. După care a îndrăznit să facă un colier, iar acum lucrează cu pietre, cochetează cu decupajul, ba chiar recent a găsit o nișă de minitablouri cu decupaj. Asta presupune o aplicare de șervețel pe o suprafață tare. E nevoie de multă muncă la care domnul Radu nu ezită să-și ajute soția pentru a lucra tablouri care pot solicita până la două zile de lucru. „De zece ani mă ocup exclusiv de hand made, pentru că am considerat că merită să-mi urmez pasiunea. Lucrez mult cu pietre, unele dintre ele foarte mici, soțul se ocupă mult de lucrul cu lemnul. Mergem împreună la târguri din țară, e angrenat dintotdeauna în ceea ce face, iar fără susținerea lui ar fi fost foarte greu. De altfel, brandul nostru este Stiora, cuprinzând numele noastre reunite.”, aflăm de la doamna Ionela.

Ce le transmite celorlalți? Să trăiască, să iubească, să fie fericiți. Așa își vor descoperi o pasiune care îi va face oameni mult mai buni. Doamna Ionela invită toți reșițenii la „căsuța” sa, în Târgul de Florii din centrul Reșiței.

JCS-Ionel Ivașcu