ARMENIȘ – La campusul de la Armeniș, oamenii sunt natura și natura sunt oamenii. Nu e nicio diferență. Această complementaritate dă potențialul de a construi un prototip sustenabil și durabil, care ar putea fi replicat peste tot în Europa!
Așa se întâmplă când visezi cu ochii deschiși, iar oamenii visează tot timpul. Am înțeles asta din documentarul de nouă minute filmat în Campusul WeWilder de echipa Frame Dudes din Cluj, formată din regizorul Matei Pleșa, editorul video Raul Stan și fotograful Vlad Braga.
„Unei zone naturale din România i-a fost dată șansa de a avea resursele și organizații naționale și internaționale la baza reintroducerii unei specii care ajută foarte mult ecosistemul. E o mare oportunitate pentru natura și comunitatea de aici. Construiești ceva împreună cu comunitatea locală și cu alți oameni care își doresc mai mult echilibru între om și natură și continuitatea vieții plăcute care ne-a fost dat s-o avem. Multe suflete împărtășesc o părticică din același ideal.”, afirmă Oana Mondoc, coordonator WeWilder, convinsă că secretul „familiei” de la Armeniș este grija față de ceilalți. Pentru că oameni care se alătură unui ideal comun ajung să aibă grijă unii de alții și, cel puțin Oanei Mondoc, asta îi dă sentimentul că are un rost atunci când se bucură alături de ceilalți de ceea ce au făcut împreună.
Peste 300 de oameni au pus umărul până acum la ridicarea campusului și, odată cu acesta, la povestea lui. Nu toți au avut experiența necesară, au mai și greșit. Ceea ce e firesc, când entuziasmul depășește profesionalismul. Însă prima treaptă este să vrei, apoi găsești căile să ajungi la ceea ce ți-ai propus. Iar ce se întâmplă acum la Armeniș poate fi o parte dintr-un vis mai mare al acelorași valori legate de ce se poate face alături de comunitatea locală. Pentru că sentimentul de comunitate e cel mai important. „Nu-mi vine să cred că în jurul nostru avem oameni atât de plăcuți, deopotrivă localnici, prieteni, profesioniști pe care i-am descoperit prin contracte, dar care, în scurt timp, ne-au devenit prieteni!”, afirmă și Alina Floroi, tot de la WeWilder. Pentru că legăturile sunt strânse și importante între omeni care construiesc împreună ceva și se ajută reciproc într-un loc de care, până acum patru ani, prea puțină lume auzise.
JCS-Ionel Ivașcu