Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVRIN – Este o propunere legislativă menită să determine plata unor amenzi care, de cele mai multe ori, nu se încasează niciodată, despre care ne-a vorbit deputatul cărășean liberal Jaro Marșalic. Va avea permisul suspendat – până când plătește – cine nu-și achită amenzile în termen de 60 de zile!

Oficialul a inițiat, împreună cu mai mulți colegi liberali, un proiect de lege menit să decongestioneze bugetele locale de povara continuă a amenzilor rutiere neîncasate. Dincolo de numeroasele accidente rutiere, care sunt o reală problemă, autoritățile se confruntă cu un nivel scăzut de achitare a amenzilor rutiere. Problema e că, o dată aplicată, autoritățile locale nu au instrumentele necesare pentru a le încasa și a le transforma în venit la bugetul local, plata efectivă fiind realizată după lungi perioade de timp sau niciodată, lucru care rămâne ca minus.

Mai mult decât atât, încasarea amenzilor este un indicator care atrage după sine diminuarea cotelor repartizate pentru echilibrarea bugetelor locale, fără ca unitatea administrativ-teritorială să aibă vreo vină. Iar asta atrage automat o diminuare a bugetului local. În plus, Curtea de conturi poate sancționa neîncasarea acestor amenzi, deși autoritățile locale nu sunt vinovate pentru aceste situații.

Acesta este motivul pentru care propunerea legislativă urmărește modificarea articolului 103 din Codul Rutier, „astfel încât să fie suspendat dreptul cetățeanului român de a conduce până în momentul achitării amenzii, dacă aceasta nu a fost achitată în termen de 60 de zile de la sancționarea contravenientului“, a precizat liberalul cărășean.

JCS-T.K.