REȘIȚA – Conform primarului Ioan Popa, zece autobuze electrice au fost deja licitate într-un prim proiect. Un altul, pentru încă 14, a fost aprobat mai demult!
Grațian Dobre, șeful Direcției pentru Proiecte Europene, precizează că primăria așteaptă adjudecarea primului pachet de autobuze pentru care există un proiect pentru un sistem de e-ticketing ce se vrea implementat și pe autobuzele din lotul 2. Dobre a dezvăluit și că intermodalul are în sfârșit un ofertant a cărui ofertă este în evaluare. Ofertantul în cauză este PORR, lucru precizat de primarul Ioan Popa. Deși este singurul, evaluarea merge greu, fiind vorba despre sute de pagini de documente care trebuie verificate tehnic și financiar. „Procedăm așa pentru că există riscul de disfuncționalități, observații, reclamații ulterioare. Vrem să facem lucrurile cât mai profesionist cu putință, pentru că ne putem risca siguranța și liniștea.”, a declarat Ioan Popa.
Acesta a vorbit și despre proiectul pentru parcări inteligente, aflat în lucru de doi ani. Concret, parcarea inteligentă înseamnă un dispozitiv electronic care se introduce în asfalt în locul de parcare și se sigilează. Când locul de parcare este ocupat, acel dispozitiv se sesizează și, dacă în trei-cinci minute, locul de parcare nu este plătit, anunță automat un operator. Asta înseamnă că oamenii primăriei vor merge direct la cel care nu a plătit. „Proiectul include și automate care au fost foarte solicitate de cetățeni, prin care se poate plăti parcarea și care arată locurile libere. Cred că vom amplasa câteva mii de asemenea dispozitive pentru că vrem asta la nivel de oraș.”, a precizat primarul.
În prezent, orașul are 1.500-2.000 de locuri de parcare care, în 2022, au adus câștiguri de aproximativ 800.000 de euro. Sumă de care primarul se arată foarte mulțumit, deși ținta este ca cetățenii să fie încurajați să folosească transportul public. „Nu ascund faptul că, atunci când tramvaiul va fi funcțional, probabil vom umbla și la prețul de parcare cu ora ca să descurajăm circulația cu mașini individuale tocmai pentru a aerisi traficul și a îmbunătăți calitatea aerului. Acestea sunt tendințele actuale în urbanism.”, a încheiat Popa.
JCS-Ionel Ivașcu