CARAȘ-SEVERIN – Reșița a primit 314 milioane lei. Urmează Caransebeș cu 116 milioane și Mehadia cu 57,1 milioane!
Lista este completată de Teregova cu 55,9 milioane, Topleț cu 54,5 milioane, Băile Herculane cu 42,7 milioane, Bocșa cu 39 milioane, Oravița cu 38,3 milioane, Ticvaniu Mare cu 21,8 milioane, Anina cu 19,6 milioane, Oțelu Roșu cu 19 milioane, Grădinari cu 15,3 milioane și Moldova Nouă cu 10,4 milioane. Sumele nu includ TVA.
În cadrul unei întâlniri desfășurate ieri, la care au participat reprezentanții primăriilor amintite, președintele Consiliului Județean (CJ), Romeo Dunca, și șeful AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, fiecărei primării i s-a înmânat un dosar în care se arată exact sumele alocate și ce se va lucra. Conform lui Romeo Dunca, acest contract este cel mai mare semnat de județ după Revoluție, fiind eligibili 850 de milioane de lei. „Suma e substanțială însă a semna contractul e una, a duce lucrările la capăt e alta”, afirma președintele CJ.
Cum încă din luna mai erau semnale că acest contract avea șanse mari să fie semnat, încă de atunci au fost demarate licitațiile pentru execuția anumitor lucrări. Așa încât zilele trecute s-au semnat deja primele contracte de execuție pentru Reșița, Caransebeș și Oțelu Roșu. Aici a venit societatea Erbașu, cunoscută pentru lucrările pe care le execută în țară. Alte trei licitații au fost câștigate, urmând a fi semnate contractele de execuție.
Primăriile vor cofinanța 2% din valoarea lucrărilor. Pentru asta vor primi sprijin de la județ. De notat că toate licitațiile au fost urcate pe SICAP și, conform șefului AquaCaraș, s-a mers pe prioritizarea lucrărilor. De exemplu la Reșița, unde urmează semnarea celui de-al doilea contract de execuție, se vrea să nu se pună în pericol lucrările la tramvai. La Caransebeș și Oțelu Roșu se vrea să nu fie încurcate lucrări care vor urma. Filipescu este de părere că, până la mijlocul lunii februarie, vor fi adjudecate toate celelalte contracte de execuție. Probleme au apărut la Bocșa întrucât nu s-a prezentat nimeni la licitație, motiv pentru care aceasta a fost repusă în procedură.
Cofinanțarea de 2% va fi eșalonată pe doi ani, însă Dunca a făcut apel la primării ca o parte din sume să fie achitate în cel mai scurt timp. Asta se poate face din cei 38 de milioane de lei rezultați din cota de 6% din TVA, bani care vor fi redistribuiți către primării. „Deși e obligația UAT-urilor să găsească soluții pentru a plăti cota lor de cofinanțare, ne vom gândi când vom împărți banii pentru ca primăriile să poată susține aceste cheltuieli. Vom încerca să fim echilibrați și să creăm posibilitatea fiecărui UAT. Consiliul Județean are de plătit în jur de 800.000 de lei, bani pe care-i vom pune în ședința din 30 ianuarie pentru că acum e de lucru și trebuie să punem banii”, afirma președintele CJ.
În privința constructorilor, pentru a nu se repeta istoria lucrărilor demarate în 2012 și rămase neterminate, Dunca a subliniat importanța verificării temeinice a modului cum aceștia vor lucra. „Avem situații în care Hidroconstrucția a primit bani pe materiale care n-au fost introduse în operă. Asta s-a făcut pe semnătura consultantului, cu acordul conducerii AquaCaraș din trecut și sub umbrela președinției Consiliului Județean de atunci. Noi am făcut plângerile necesare. Vom vedea cum și când se vor rezolva sau dacă cineva va considera de cuviință să-i tragă la răspundere pe cei care și-au bătut joc de bani, de timpul nostru și de confortul cetățenilor. Asta trebuie să fie o schimbare din care constructorii să înțeleagă că ori fac treabă, ori pleacă. Nu cunosc ca vreo firmă care a lucrat în trecut să fi câștigat acum vreo lucrare”, a încheiat Romeo Dunca.
JCS-Ionel Ivașcu