Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Azi, 15 ianuarie 2023, se celebrează 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, în fiecare an organizându-se Ziua Culturii Naționale. Zi care este, înainte de orice, ziua lui Eminescu și un omagiu adus culturii române!

Oricât s-ar scrie despre opera sa, niciodată nu va fi de ajuns şi oricât s-ar vorbi despre geniul său nu va fi suficient. Luceafărul poeziei româneşti străbate Timpul sfidându-l. Vineri, un omagiu a fost adus şi la muzeele din Reșița și Caransebeș.

Expoziția de la muzeul reșițean reunește decupaje din presa vremii și caietele poetului. Crâmpeiele din presă „vorbesc” multe despre Eminescu, în vreme ce expoziția de carte este organizată în trei părți. Prima parte pare a întreba cine a fost Eminescu, a doua parte dă un răspuns, prezentând opere importante precum o serie de dicționare și alte lucrări legate de marele poet. A treia parte este dedicată „fenomenului” Eminescu, sintagmă pe care Gheorghe Jurma o preia de la eminescologul timișorean Ion Iliescu întrucât poetul a putut să determine o mișcare extraordinară pentru cultura română. „Editarea lui Eminescu înseamnă mii de titluri. În fiecare an în România apar cel puțin două cărți pe lună de și despre poet. El a determinat editorii români să se întreacă între ei, toată lumea artistică și literară să se ocupe de Eminescu. E singura uzină din România care produce, cu el putem defila liniștiți prin Europa. Ultima vitrină a expoziției am lăsat-o Banatului, punând acolo cărți editate în Banat și o colecție care apare la Reșița din care au apărut 17 volume până acum”, afirmă Gheorghe Jurma despre expoziția de care s-a ocupat personal.

Prima carte a poetului a apărut în 1883, ediție Titu Maiorescu, retipărită ulterior de peste 20 de ori până prin 1927. După moartea lui Eminescu, soarta manuscriselor a fost o mare problemă. Ele au rămas la Titu Maiorescu, care le-a donat Academiei Române în 1902. De atunci a început editarea operei lui Eminescu. Ediția fundamentală îi aparține lui Perpessicius, a început în 1939 și s-a terminat în 1989. S-a lucrat 50 de ani ca să se scoată 16 volume, al 17-lea este bibliografia în trei părți. În ultimii zece ani, au fost editate și manuscrisele poetului, 44 de caiete care conțin nu doar opera sa, ci și citate banale, toate edificatoare pentru personalitatea lui.

„Prin clasa a cincea, un vecin mi-a dat o carte cu operele complete Eminescu, ediția A.C. Cuza 1914. Așa am aflat că Eminescu nu este doar poet, ci și prozator, dramaturg, jurnalist. Am restituit cartea și apoi mi-a părut rău. Dar am recuperat-o de la anticariat”, încheie Gheorghe Jurma, invitând publicul să viziteze expoziția.

JCS-Ionel Ivașcu