Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Sunt cuvintele renumitului alpinist Coco Galescu, actualul șef al Salvamont, după ce a aflat că atleții de la CSȘ Caransebeș nu mai au acces pe stadionul din Parcul Teiuș, pe care judecătorii timișoreni l-au dat în proprietatea unei asociații private!

Galescu, care a și practicat atletismul în tinerețe, spune că a aflat cu stupoare despre închiderea accesului pe stadionul CFR pentru sportivi. „Un oraș fără stadion este ca un detașament fără stindard. Dincolo de importanța terenului propriu-zis, există valoarea simbolică, emoțională și ideatică. De obicei nu comentez sentințele judecătorești dar, în acest caz, să lași un oraș, un municipiu, fără stadion este echivalent cu o crimă. Și dincolo de asta, o lipsă de moralitate flagrantă din partea celor ce au putut solicita așa ceva. Păi eu, dacă aș primi mâine stadionul, l-aș dona în minutul următor orașului, primăriei. Fiindcă n-aș putea suporta povara unui astfel de sacrilegiu. Privit din afară, și prin ochii multor sportivi caransebeșeni, este evidentă frustrarea. Personal, consider că mi s-a furat o parte din copilărie. Fiindcă acolo, pe stadionul municipal am descoperit bucuria sportului, acolo mi-am făcut prieteni și am învățat să visez. Acolo, profesorul meu de atletism m-a învățat și încurajat să îndrăznesc. Atât de intens încât am ajuns în Himalaya, Polul Sud și Polul Nord. Pentru foarte mulți dintre noi, transpirația și sacrificiul, sutele sau miile de ore de efort donate ca un fel de ofrandă orașului natal au reprezentat o trambulină pentru succes în diferite domenii. De ce n-ar beneficia și alți copii de o astfel de conjunctură? Nu pot să cred că cineva s-a făcut stăpân pe idealurile mele și pe ale altor sportivi, pe amintirile mele, pe ambițiile și speranțele atâtor mii de oameni. Nu cunosc prin ce mijloc dar ne vrem copilăria, identitatea și viitorul înapoi!”, e mesajul postat de Galescu pe rețelele de socializare, mesaj care a stârnit numeroase reacții.

Petiţia, o soluţie

O petiție online ar fi primul pas, în opinia reputatului om de munte caransebeșean, pentru ca stadionul să revină cumva în administrarea orașului. „Multele reacții pe acest subiect mă bucură și îmi dau încrederea că putem să ne unim în jurul unei petiții online prin care să solicitam la cel mai înalt nivel retrocedarea stadionului (în condițiile impuse de lege). Știu că există o sentință definitivă, dar actualul proprietar trebuie să înțeleagă că a produs o mare suferință caransebeșenilor și, dacă nu există altă cale, măcar să ceară pentru despăgubire o sumă rezonabilă, pe care primăria să și-o permită. Așa ar face un om vertical, care se pretinde iubitor de sport. Sper să se ajungă la acest consens și să revedem copiii bucurându-se de sport și de mișcare pe un teren construit de bunicii sau părinții lor. Revolta mea se datorează faptului că actualul proprietar al stadionului a închis la propriu accesul sportivilor pe stadion. Nu-l credeam în stare de așa ceva. Sunt convins că și oamenii politici actuali își doresc găsirea unei soluții pentru redeschiderea accesului. Prin petiție arătăm și voință civilă și voință politică. Hai să strângem rândurile pentru binele orașului!”, a mai precizat Coco Galescu.

Reamintim că, printr-o sentință a magistraților de la Curtea de Apel Timișoara, stadionul a intrat în posesia unei asociații cu sediul în satul Valea Bistrei, dirijată de Alexandru Silvășan, fostul șef al Gării Caransebeș și mai apoi al Regionalei CFR Timișoara, care a condus la moment dat și destinele fostei echipe de fotbal CFR Caransebeș.

JCS-Răzvan Mihalcea