CARAȘ-SEVERIN – Ideea de a renova obiectivul special al județului este tot mai aproape să prindă contur. Administrația cărășeană dorește să păstreze fațada, însă renovările vor fi unele temeinice. La final, ar putea deveni sanatoriu cu 500 de paturi, plus alte 100 pentru îngrijiri paleative!
Care este marea schimbare care se pregătește la Marila? „Marea schimbare este că se renovează, a declarat Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin. Totul se va renova, se vor scoate niște pereți interiori, se vor împărți altfel saloanele și camerele, probabil două sau trei etaje de sus vor fi date jos, iar investiția va fi foarte mare, pentru că totul se curăță până la beton și se reconstruiește practic. Marila are și o încărcătură istorică“.
Mai mult decât atât, la capitolul pașilor făcuți pentru obiectiv, șeful județului se declară optimist: „Eu cred că stăm bine, am convins Compania Națională de Investiții să aloce aproximativ 1 milion de lei pentru realizarea studiilor de fezabilitate. Ăsta a fost primul semnal care înseamnă că oamenii de acolo au confirmat faptul că nu batem câmpii și este fezabilă o astfel de dezvoltare. S-a scos la licitație, a câștigat o firmă din nordul țării, și-a adjudecat contractul cu undeva la 600.000 de lei, urmează predarea documentației, au fost vizite în teren, avem niște concluzii din grupul de lucru pe care ei l-au făcut până acum. Concluzia asupra construcției este că încă stă bine ca și structură, în partea exterioară. Trebuie făcute niște modificări interioare, pentru că fluxurile nu pot fi realizate după normele actuale. Se poate păstra fațada, adică ea să arate la fel ca și dimensiuni, și există posibilitatea să avem acolo 500 de paturi. Asta este ideea mare, ideea principală, și o să vedem până la sfârșitul anului care sunt costurile și care este soluția finală.“
Marea șansă pentru Marila este că nimeni nu s-a mai orientat să ceară o finanțare similară. „Marila va fi practic un sanatoriu, asta a fost și ideea, a explicat Dunca. De asta cred că CNI-ul a îmbrățișat ideea, pentru că, pentru astfel de structuri, cu astfel de funcționalități, nu au fost depuse proiecte. Și apoi există bani. Asta a fost sesizarea pe care ne-a făcut-o dna Luminița Jivan, pentru că de la dânsa a plecat. Chiar a zis: sanatorii nu există, nimeni nu vrea în România, n-a venit cu un astfel de proiect, și acolo s-ar putea să găsim bani, pe partea asta de sanatorii. Se pare că a avut dreptate. Sanatorii nu mai vrea nimeni să facă în România și ăsta va fi un sanatoriu foarte util. Nefiind multe funcționale, și-a găsit locul. Și atunci, acolo vor fi 500 de paturi pentru pacienți care au suferințe cronice, plus 100 de paturi am cerut noi inițial în solicitare, pentru pacienți cu tratament paliativ. Adică acei care oricum sunt mulți și sunt pe ultima sută de metri, așa cum și noi la un moment dat vom ajunge“.
JCS-A.M.