REŞIŢA – Acel moment memorabil al istoriei reprezintă fundamentul României în care trăim astăzi! O spune premierul Nicoale Ciucă în mesajul pe care subprefectul Cristian Gâfu l-a citit în faţa cetăţenilor veniţi în centrul oraşului să serbeze Ziua Naţională a României!
Premierul consideră momentul 1 Decembrie 1918 ca cel mai important al istoriei noastre ca naţiune, iar tot ceea ce România modernă a făurit bun s-a reuşit prin unitate de voinţă, când poporul şi elitele sale au avut împreună un obiectiv naţional major. „Oricât de grele au fost încercările istoriei, poporul român a rezistat şi s-a dezvoltat prin unitate. Ne bucurăm astăzi de statutul de membru al Uniunii Europene, de aliat respectat şi de încredre al NATO, de parteneriate strategice cu alte state care împărtăşesc valorile democraţiei şi statului de drept. Cu gândul la exemplul de unitate al înaintaşilor noştri, am încredere că putem continua ceea ce ei au început şi putem face faţă cu bine provocărilor actuale”, este mesajul pe care Nicolae Ciucă l-a adresat românilor.
„Nu am fi trăit niciodată momentul 1 Decembrie 1918 fără existenţa unor oameni de stat vizionari, a martirilor neamului şi a generalilor care au condus marile bătălii de la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz”, o spune preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Romeo Dunca, cu convingerea că generaţia actuală şi cele viitoare au numai de învăţat din acele momente istorice, mai ales că, de atunci, România a trecut prin momentul crucial Decembrie 1989. „România şi poporul său au darul de a renaşte în momente cheie. Suntem un popor demn şi am dovedit că idealurile noastre naţionale se înfăptuiesc doar cu determinare şi cu o clasă politică în slujba cetăţenilor. Şansa normalităţii democratice şi a prosperităţii vine din respectul faţă de lege, muncă, instituţii şi tradiţii, din preţuirea şcolii şi a educaţiei”, a încheiat preşedintele CJ.
Primarul Reşiţei, Ioan Popa, vede momentul 1 Decembrie 1918 ca ziua în care s-a pecetluit un proiect de ţară, cetăţenii care locuiau pe teritoriul actual al ţării hotărând împreună că această ţară se numeşte România. În perioada interbelică au fost proiecte de ţară precum Constituţia ţării, agricultura Rămâniei, modernizarea ţării. A urmat proiectul industrializării României, iar după 1989, România a avut marile proiecte de ţară vizând integrarea în Uniunea Europeană şi NATO. „La graniţele noastre, se desfăşoară evenimente pe care nu mi le-am imaginat posibile în Europa. Imaginaţi-vă cum ne putea fi nouă astăzi dacă nu eram parte în cea mai puternică structură militară din lume. E bine că suntem în NATO. Finlanda de pildă a ezitat ani de zile să intre în această structură, dar a făcut-o sesizând pericolul real de la graniţele sale cu o forţă care şi-a pierdut echilibrul şi raţiunea. În privinţa integrării în Uniunea Europeană, o dovadă că această integrare a adus beneficii este însăşi Reşiţa, prin proiectele pe care cetăţenii le văd realizându-se cu fonduri care vin din această structură. Acolo este lumea democrată pe care noi trebuie s-o urmăm”, a încheiat Ioan Popa.
Încheiem şi noi cu urarea de pe buzele tuturor: La mulţi ani, România!
JCS-Ionel Ivaşcu
FOTO: Denis Elchescu