Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Este vorba despre proiectul astfel denumit finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Transnațional Interreg Danube 2014-2020. Asociația Euroland Banat (EBA) din Reșița, condusă de Andrei Szabo, este partener în proiectul DANUrB+!

În cadrul acestuia, încă din vara anului 2020, colaborează cu Liceul Tehnologic „Clisura Dunării” care astfel a devenit actor local implicat în DANUrB+. Recent, a avut loc o conferință de prezentare a rezultatelor obținute până acum.

Proiectul derulat de EBA și liceul din Moldova Nouă dă roade prin implicarea elevilor. Până în prezent, colaborarea s-a materializat într-o platformă online care centralizează obiective de patrimoniu, actori locali și exemple de bună practică din zona dunăreană, un atlas al așezărilor din zonă aflate în declin, o hartă educațională a celor mai importante obiective din arealul danubian limitrof orașului, un spațiul expozițional în aer liber, două planuri de acțiune și două proiecte pilot pentru o regiune dunăreană mai performantă având ca țintă valorizarea patrimoniului Clisurii.

„Încă se lucrează la platforma online, însă este operațională și poate fi accesată pe site-ul proiectului DANUrB+. În privința obiectivelor de patrimoniu, noi am făcut o scanare pornind de la Bratislava și până în Deltă. Au contribuit și elevii care, pentru harta pe care au realizat-o, au găsit rețete tradiționale sau, ca patrimoniu construit, obiective precum cetatea Ladislau de la Coronini, pe care le-au marcat pe hartă. Atlasul și harta educațională vor exista atât online cât și în format tipărit. Spațiul expozițional în aer liber se află în curtea liceului și a fost realizat în cadrul unei tabere studențești desfășurată astă vară cu participarea studenților facultății de arhitectură din Timișoara”, am aflat de la președintele EBA. Din aceeași sursă reținem că unul dintre cele două planuri de acțiune vizează Moldova Nouă și așezările dunărene din județ, iar unul dintre proiectele pilot urmărește transformarea vechiului atelier al liceului din oraș în spațiu de lucru pentru echipa de robotică.

Toate aceste aspecte au fost prezentate în cadrul recentei conferințe organizată la liceul din oraș de EBA, Universitatea Politehnică Timișoara și Liceul Tehnologic „Clisura Dunării”. Evenimentul a atras participarea autorităților locale, oamenilor de afaceri și a altor factori interesați dintre care cel mai important a fost Centrul UBB din Reșița. „Mulțumim pentru colaborare elevilor și tuturor celor implicați din cadrul liceului din oraș. Ne dorim ca și pe viitor, să colaborăm cel puțin la fel de bine”, a încheiat Andrei Szabo.

JCS-Ionel Ivașcu