REŞIŢA – Lui Mirel Taloş, faptul că spectatorii au râs îi dă siguranţa că textul său e unul bun. A spus-o la finalul premierei absolute pe care regizorul Sandu Grecu a pus-o în scenă la Teatrul de Vest, teatru apreciat la superlativ de autorul „Judeţului fără caişi”!
A prins un pic atmosfera comunismului, ba în clasa a IX-a şi primul trimestru din a X-a a fost chiar secretar UTC pe clasă, calitate în care a mers la cursurile de marxism ţinute la judeţeana de partid. A încercat să redea măcar puţin din aerul acelei epoci, la asta contribuind regizorul din Republica Moldova, care a prins o perioadă mai lungă în Uniunea Sovietică, unde comunismul a fost mai autentic decât cel românesc.
Nu e prima satiră pe care a scris-o, una fiind despre sistemul politic actual care poate fi satirizat cum mai mult succes cel de dinainte de ‘89. Mirel Taloş crede că, prin comedia montată la teatrul reşiţean, a umplut un gol pentru că, după ‘90, s-a scris foarte multă dramaturgie despre comunism. De acea a vrut să scrie o comedie deşi, cum spune Dostoievski, de multe ori linia dintre comedie şi tragedie e imperceptibilă pentru că realitatea de atunci era dramatică.
„Cu două seri înaintea premierei, m-a sunat regizorul. Într-un registru comic, pe care am avut senzaţia că nu l-a sesizat, m-a rugat să aduc de la Bucureşti nişte caise pentru că aici n-a găsit. Am căutat şi eu şi consilierul meu, dar nici noi n-am găsit. Însă am adus de la supermarket nişte fructe asemănătoare cu caisele, care se numesc kaki. Pe atunci nu se găseau caise la aprozar, acum la magazin am găsit kaki. Cam ăsta a fost parcursul în 30 de ani”, a încheiat autorul textului în aplauzele spectatorilor. „Aveţi un teatru minunat”, a concluzionat și regizorul Sandu Grecu.
JCS-Ionel Ivaşcu