CARAȘ-SEVERIN – Președintele filialei Caraș-Severin a Asociației Foștilor Deținuți Politici și Deportaților din România (AFDPDR) a primit titlul de cetățean de onoare al județului în cadrul evenimentului de vineri, 9 septembrie!
Moment emoționant la care i-au fost alături familia, prietenii, colegii, autorități locale, oficiali de la nivel județean și național. Prezent la eveniment a fost și Nicolae Ciurică, singurul supraviețuitor din țară al rezistenței anticomuniste, decorat de președintele României cu ordinul național Serviciul Credincios în grad de cavaler.
12.791 de familii însumând 40.320 de persoane au fost deportate în noaptea de 17 spre 18 iunie 1951. A fost cea mai amplă acțiune de deportare din istoria contemporană a României, atunci când, în noaptea de Rusalii, erau deportați în Bărăgan oameni din 250 de localități situate în apropierea frontierei cu Iugoslavia, în actualele județele Timiș, Caraș-Severin și Mehedinți. Printre ei, un copil pe nume Cornelia Fetea care, 51 de ani mai târziu, cu greu și-a putut stăpâni emoțiile atunci când președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, i-a înmânat diploma de cetățean de onoare.
„Sunt din satul Nicolinț și am fost unul dintre copiii fără copilărie, cu destine frânte și familii distruse în cei cinci ani de deportare în Bărăgan și mulți ani după aceea. Nu e puțin lucru să fiu cetățean de onoare al județului unde m-am născut și am trăit și-mi doresc să lăsăm copiilor noștri mărturii ale trecutului ca niciodată comunismul să nu reînvie”, a spus emoționată Cornelia Fetea.
În 1990, când s-a constituit AFDPDR cu 41 de filiale în țară, devenea membru în filiala Caraș-Severin. În 1998, Avram Gâru, fost deținut politic din Ciclova Română, o recomanda pentru a face parte din comitetul de conducere al filialei al cărei președinte este din 2013.
De dragul ei a venit la momentul solemn Nicolae Ciurică, președintele de onoare al AFDPDR Caraș-Severin, care în tinerețe a făcut parte din grupul colonelului Uță. „Patru ani am fost partizan, am fost încercuit de opt ori, apoi am fost prins prin trădare și am făcut zece ani de pușcărie unde, la Gherla l-am cunoscut pe bunicul domnului Romeo Dunca. Pușcăriile erau lagăre de exterminare prin bătaie, mizerie și foame. Tot timpul visam că mâncam și când am fost eliberat cântăream 39 kg. Mie mi-a trecut glonțul prin Noul Testament și numai Dumnezeu m-a scăpat. Am suferit mult și sunt nemulțumit că astăzi ne conduc tot comuniștii. E părerea mea, poate nu sunteți de acord, dar noi nu am luptat pentru ceea ce se vede acum în țară. Am suferit prea mult și văd că a fost cam degeaba”, și-a exprimat durerea fostul partizan pe care senatorul Marcel Vela, prezent la eveniment, l-a propus pentru a-i fi atribuit titlul de cetățean de onoare al județului.
„Tinerii care vin după noi trebuie să știe ce s-a întâmplat în istorie pentru că sunt greșeli care nu trebuie să se repete. Astăzi ne bem cafeaua, mergem la serviciu și facem grătar în weekend. Așa este normalitatea, dar nu ne putem imagina ce chinuri cumplite au îndurat deportații. Ca să nu se întâmple și la noi ce se întâmplă în Mali, Afganistan, Siria sau Ucraina, trebuie să ne aducem aminte că și la noi s-au întâmplat lucruri grave când statul a greșit”, afirma senatorul Marcel Vela.
Pentru a nu uita ce-a fost cândva în istorie, primarul Dumitru Ursu a inclus un muzeu al deportării printre proiectele de excepție pentru Oravița, orașul în care locuiește noul cetățean de onoare al județului.
JCS-Ionel Ivașcu