Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În acest an, au fost solicitate servicii de evaluare şi includere în programul de asistenţă pentru 13 persoane consumatoare de substanţe interzise, solicitările venind din partea structurilor zonale ale DIICOT!

Un punct important aflat pe ordinea de zi a şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic, de zilele trecute, l-a reprezentat dinamica consumului de droguri în comunitate, precum şi asistenţa medicală, psihologică şi socială acordată consumatorilor de droguri aflaţi în libertate. În acest sens, specialiştii de la Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin au întocmit o informare care a cuprins evaluarea consumatorilor de droguri în scopul includerii acestora în circuitul integrat de asistenţă a persoanelor consumatoare de droguri, în conformitate cu legislaţia actuală.

De la începutul anului, din cei 30 de beneficiari ai serviciilor de asistenţă, 20 au fost în situaţia de policonsum. „În anul 2022, până în prezent, au fost colectate de la Spitalul Judeţean de Urgență Reşiţa (UPU), 21 de fişe de urgențe medicale din cauza consumului de droguri și 4 fişe de admitere la tratament la secția de psihiatrie, tot din cauza consumului de droguri. Cel mai consumat drog de cei care au ajuns să aibă nevoie de servicii medicale de specialitate este marijuana, urmat imediat de etnobotanice. Din 21 de fișe de urgențe medicale, 2 beneficiari au fost minori, toți băieți, cu vârste cuprinse între 16 și 17 ani, drog principal de consum, canabis, cu derivatele acestuia, marijuana și hașiș“, a subliniat, comisarul-şef de poliţie Aurelian Vieru, coordonatorul CPECA Caraş-Severin.

La o primă analiză, în acest an se observă o creştere a consumului de droguri în rândul bărbaţilor (25), față de femei (5), iar în ceea ce priveşte minorii, fenomenul este în scădere, (4) comparativ cu cei adulți (26). „Majoritatea beneficiarilor au ca drog principal de consum canabis-marijuana (20), urmat de etnobotanice (10). Dintre cei 30 de beneficiari avuți în programul de asistență în anul 2022, 20 de beneficiari au fost în situația de policonsum, adică au avut ca drog principal de consum marijuana sau etnobotanice, consumând și ecstasy, LSD, amfetamine şi cocaină“, a mai precizat Vieru.

După nivelul de studii al beneficiarilor de asistenţă psihologică, din raportul prezentat reiese o centrare pe studiile liceale (8), urmate de studiile gimnaziale (8) și studiile superioare (4). Statutul ocupațional, la momentul admiterii în asistența CPECA Caraș-Severin a fost un alt indicator analizat. Astfel, 9 sunt angajați, 16 sunt elevi, iar 5 persoane nu au ocupație.

JCS-Nicoleta Moraru