CARAŞ-SEVERIN – Serviciul Rutier din cadrul IPJ Caraş-Severin a solicitat Consiliului Judeţean sprijin pentru achiziţionarea „cel puţin a unui aparat Dräger Drugtest 5000“ , în vederea depistării persoanelor aflate la volan sub influenţa drogurilor!
Preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, a fost de acord să sprijine Poliţia Rutieră şi a dispus achiziţionarea legală a două aparate Dräger Drugtest 5000, cumpărarea pe SEAP fiind deja finalizată la finele lunii august. Preţul nu este deloc mic, cele două aparate costând Consiliul Judeţean 32.268 de lei, fără TVA.
De ce IPJ a avut nevoie de sprijinul Consiliului Judeţean? Pentru că achiziţiile pe care le pot face structurile Ministerului de Interne nu pot depăşi un anume prag financiar, iar aparatele pentru depistarea drogurilor aveau un preţ mult prea mare. La nivelul judeţului Caraş-Severin, poliţiştii deţin un număr de 29 de etiloteste, modele mai vechi, care se defectează tot mai des, reparaţiile fiind făcute la Direcţia de Logistică din MAI, cu costuri foarte mari. În dotarea structurilor de poliţie rutieră existau doar două aparate Dräger Drugtest 5000 pentru depistarea şoferilor aflaţi sub influenţa substanţelor psihoactive. Cele două aparate sunt repartizate şi folosite prin rotaţie de către toate structurile de poliţie din judeţ, total insuficiente pentru contracararea fenomenului conducerii autovehiculelor sub influenţa drogurilor.
Recoltarea de mostre biologice de sânge şi urină nu se poate face decât după testarea cu astfel de aparate, în situaţiile în care acestea atestă prezenţa substanţelor interzise în salivă. Conducerea maşinilor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, potrivit unei informări a Poliţiei Rutiere Judeţene, nu se regăseşte printre principalele cinci cauze generatoare de accidente pe raza judeţului, însă consecinţele unor astfel de accidente au fost unele dintre cele mai grave şi cu impact mediatic deosebit. De exemplu, accidentul din 23 septembrie 2021, produs în apropiere de Constantin Daicoviciu, soldat cu decesul pe loc a patru persoane a avut ca şi cauză iniţială neacordarea de prioritate. „Totuşi, ulterior, din analiza toxicologică de laborator efectuată, s-a constatat că în sângele conducătorului auto se regăsea o cantitate însemnată de alcool“, se arată într-o informare a Serviciului Rutier. La fel şi la accidentul din 12 ianuarie 2022, de pe pasajul suprateran din zona ISU, soldat cu decesul a trei persoane şi rănirea gravă a alteia, iniţial s-a stabilit drept cauză viteza excesivă pe carosabil umed. „Însă, ulterior, conform analizei toxicologice de laborator efectuată de IML Timişoara a rezultat că în corpul conducătorului auto se regăseau substanţe psihoactive“, spun poliţiştii de la Rutieră.
Cele două aparate Dräger Drugtest 5000 de până acum erau tot mutate în diferite zone din judeţ. Şi în fiecare zonă au fost depistate cazuri de conducere la volan sub influenţa unor substanţe interzise sau sub influenţa alcoolului. „Da, sunt de acord cu achiziţionarea nu doar a unui aparat, cum au solicitat cei de la Serviciul Rutier, ci cu cumpărarea a două aparate. Fenomenul consumării de substanţe interzise şi de alcool la volan ia amploare, iar poliţiştii trebuie ajutaţi cumva să îl stopeze. Ar trebui ca fiecare primărie de oraş din judeţ să achiziţioneze câte un astfel de aparat, în aşa fel încât poliţiştii rutieri din zonele Oraviţa, Anina, Herculane, Caransebeş, Oţelu să le aibă în dotare“, a spus preşedintele Consiliului Judeţean, Romeo Dunca. Acum, Poliţia Rutieră, cu sprijinul Consiliului Judeţean, o să aibă patru aparate Dräger Drugtest 5000.
Reamintim că tot Consiliul Judeţean şi preşedintele Dunca au fost de acord să achiziţioneze şi pentru pompierii de la ISU Semenic două saltele pneumatice, plătind 108.000 de lei pe aceste dotări.
JCS-Nina Curiţa