Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Spre deosebire de vechile contracte unde serviciile de apă și canalizare ajung până în casele oamenilor, proiectele vizând cartierele aparținătoare municipiului duc apa până la limita de proprietate. De acolo, fiecare își trage branșamentele pe propria cheltuială!

Mai mulți reșițeni din cartierul Moniom s-au adresat redacției, nemulțumiți de faptul că, deși pe străzile lor au fost aduse rețele de apă și canalizare, ei n-au mai fost branșați la aceste utilități ale unui minim de civilizație modernă. Oamenii credeau că, la fel cum s-a întâmplat în trecut în cazul ISPA, unii muncitori s-au pus pe căpătuială cerând bani pentru lucrări care s-ar face gratis. Lucrurile nu stau însă deloc astfel, după cum ne explică directorul general al AquaCaraș, Gheorghe Filipescu, care a precizat că probleme similare sunt întâmpinate și de cetățenii din Secu și Cuptoare: „Apa din Moniom a fost preluată de către noi ca operare de la consiliul local, urmează ca oamenii să vină să-și realizeze branșamentele de la limita de proprietate până în proprietate, conform legii, și să vină să facă contracte de furnizare cu noi. Pe rețea există apă, cei care au contracte și sunt legal constituiți o pot folosi și o folosesc. În rest, operatorul de apă nu are nicio problemă, intervine de fiecare dată în mod operativ, să clarificăm această problemă“.

Întrebat dacă oamenii sunt cei care trebuie să-și asigure singuri branșarea la cele două rețele de utilități, oficialul a răspuns afirmativ. Nu a putut să ne dea însă un cost mediu, estimativ, dar a precizat: „În proiect a fost prevăzut, constructorul care a executat această rețea a dus apa și canalul la limita proprietății respective. De la această limită, până în proprietate este, conform legii, în sarcina proprietarului“.

Lucrările ar putea însă fi făcute mai simplu, prin operatorul județean de apă, care își manifestă disponibilitatea în acest sens, ba chiar mai mult: „Sigur, pot să facă lucrările prin noi, venim în ajutorarea lor. Chiar dacă nu fac lucrarea cu noi, le trebuie aviz, le dăm avizul de branșament fără taxă! Același lucru este și la Secu și la Cuptoare, unde am făcut perierea rețelei, mai sunt câteva probleme pe care trebuie să le execute constructorul, acestea sunt în curs de executare. În paralel, am chemat consumatorii să vină la întocmirea contractelor, să fim pregătiți ca astfel – atunci când toate aceste probleme tehnice sunt rezolvate de către constructor, că pică în sarcina lui – să dăm drumul, să furnizăm apă și canal oamenilor din această zonă. Deci problema nu este a AquaCaraș, nici într-o parte, nici în cealaltă!“, a încheiat Filipescu.

JCS-Antoniu Mocanu