CARAȘ-SEVERIN – Investițiile se vor face în perioada 2022-2028, prin PNI „Anghel Saligny“, în rețelele de apă, canalizare și gaze, dar și în reabilitări de drumuri și poduri, 140 de milioane de lei din acest total ajungând la Drumurile Județene!
Au fost finalizate listele cu obiective de investiții ce vor fi realizate în județul Caraș-Severin, fiind aprobate spre finanțare 127 dintre acestea, cu o valoare totală de 1.337.458.285,44 lei, alocare acordată prin Programul național de investiții „Anghel Saligny“, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Din acești bani, se vor face investiții în dezvoltarea rețelelor de apă, rețele de canalizare și de gaze și se vor reabilita drumuri și poduri.
„După ce vor fi cheltuite sumele de bani alocate județului Caraș-Severin prin programul <<Anghel Saligny>>, care are la origine efortul susținut al guvernului trecut, infrastructura din Banatul de Munte va arăta altfel. Până una-alta, echipa de lucru de la județ a scos la licitație elaborarea documentației tehnice pentru primele 4 drumuri județene aflate pe lista noastră. Termen de depunere a ofertelor, până la 17 august. La Caraș-Severin, Drumurile Județene primesc 140 milioane de lei“, preciza Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean.
Pe primele patru poziții, cu cele mai mari sume alocate, se regăsesc patru drumuri. Surpriza e că doar trei dintre ele sunt ale județului, altul e al Reșiței. Județul primește 63,86 de milioane de lei pentru Modernizarea DJ 573A – DN 57 Vrani – Vărădia – Berliște – Nicolinț, 50,67 de milioane pentru Modernizarea DJ 683 Zăvoi – Poiana Mărului și 25,46 milioane pentru Modernizarea DJ 571C – DN 57 Ciclova Română – Socolari – Potoc. Iar Reșița – 43 de milioane pentru mult așteptata legătură rutieră între artera principală a Reșiței și parcul industrial și zona de regenerare urbană Mociur, în vederea extinderii transportului în comun – Faza 1+2. Adică acea arteră a cărei lipsă au remarcat-o toți odată cu începerea lucrărilor la tramvai, menită să descongestioneze traficul afectat de lucrări și să lege Orașul Vechi de Orașul Nou.
În afară de județ și de reședința acestuia, pe listă regăsim și două proiecte ale municipiului Caransebeș: Modernizare străzi – I, de 13,62 milioane, și Modernizare și extindere trotuare, de 11,37 milioane.
Senatorul cărășean Marcel Vela aprecia că traversăm un moment istoric, vorbind despre cele 140 de milioane de lei, bani alocați județului pentru trei DJ-uri, despre cele 68 de milioane de lei alocate celor două municipii ale Caraș-Severinului (43 Reșiței, 25 Caransebeșului) și despre cele 68,34 de milioane alocate celorlalte șase orașe din județ, pentru reabilitare și modernizare drumuri și străzi urbane, reabilitare carosabil și trotuare, sau modernizarea străzilor de interes local (toate localitățile urbane având deja finanțări pe infrastructura de apă și canal). „Suma de aproximativ un miliard s-a împărțit celor 69 de comune din județul Caraș-Severin pentru modernizare drumurilor comunale, reabilitarea și modernizarea străzilor și trotuarelor, canalizări noi pentru apă menajeră, alimentări cu apă, extinderea canalizărilor menajere, sisteme de evacuare a apelor pluviale, racorduri și branșamente, sau pentru noi stații de tratare a apei potabile ori epurare a apei uzate. În zona rurală există încă multe nevoi legate de apă și canal, care de-a lungul anilor nu au fost cuprinse pe altă axă de finanțare așa generoasă, Programul național de investiții «Anghel Saligny» fiind o soluție de realizare și pentru aceste obiective“, a precizat Vela.
Sume considerabile găsim și pentru Oravița, 25 de milioane pentru Reabilitare și modernizare străzi, alei, parcări, trotuare și piste de biciclete, Oțelu Roșu, 18,59 de milioane pentru reabilitarea și modernizarea de drumuri de interes local și și 6,40 de milioane pentru cea de-a IV-a etapă de reabilitare și modernizare a străzilor din oraș. Iar dacă Moldova Nouă va primi 9,63 de milioane pentru reabilitarea unor străzi betonate, Mehadica și Naidăș vor primi câte 11 pentru străzi și drumuri de interes local.
Obreja în schimb s-a axat pe nevoia de apă. Acolo vor primi finanțare două proiecte, unul de 15,17 milioane – Înființare rețele de canalizare în localitățile Var, Iaz și Ciuta și extinderea capacității stației de epurare din localitatea Obreja, și altul de 14,82 de milioane – Extinderea frontului de captare și reabilitarea rețelelor de distribuție apă în localitățile Obreja, Var, Iaz și Ciuta.
Tot pe apă merge și Ocna de Fier, care va primi 8,91 de milioane pentru modernizarea alimentării. Păltinișul în schimb vrea și canalizare, și drumuri, iar „Anghel Saligny“ i le va finanța pe ambele. 7,18 milioane sunt alocate pentru Extinderea rețelelor de canalizare, echiparea rețelei de canalizare existente cu racorduri individuale și reabilitarea stației de epurare, iar 7,12 pentru Modernizare străzi în localitățile Cornuțel și Ohabița.
Bocșa a optat pentru reabilitarea și modernizarea a două străzi, Medreșului și Izvor, pentru care primește 7,13 milioane, Băile Herculane tot pentru străzi, pentru care primește 6,57 milioane, iar Armenișul pentru Modernizarea Drumului Comunal 23, a străzilor și drumurilor vicinale, pentru care primește 14,40 de milioane, dar și pentru Modernizarea sistemului de alimentare cu apă din Armeniș și Feneș, pentru care mai ia 8,58 de milioane. Iar la Anina, 13,37 milioane de lei vor ajunge pentru Reabilitarea și modernizarea rețelei de străzi urbane.
Lunga listă a obiectivelor de investiții finanțate de Ministerul Dezvoltării, prin Programul național de investiții „Anghel Saligny“ este disponibilă pe pagina instituției. Ministerul a publicat, la începutul lunii mai, criteriile de prioritizare a proiectelor care vor primi finanțare, din bugetul total al programului de 65,5 miliarde de lei, dar și lista sumelor repartizate pe județe, iar, până la termenul de depunere a solicitărilor, autoritățile au depus cereri în valoare totală de 137 de miliarde de lei.
„Le doresc mult succes președintelui CJ și primarilor, indiferent de culoarea lor politică! Totodată, înțelepciune și ședințe cu spor Consiliului Județean și consiliilor locale! Vor urma și finanțările din etapa a II-a, iar alocările viitoare vor depinde foarte mult de cum se derulează etapa I. Se va ține cont de transparența licitațiilor și a cheltuielilor, de rigurozitatea implementării fiecărui proiect, de decontările corecte ale devizelor și de finalizarea investițiilor care sunt finanțate acum. Succes tuturor!“, a încheiat Vela.
JCS-Antoniu Mocanu