Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Inaugurarea viitoarei fabrici este anunțată pentru februarie 2023, piatra de temelie fiind pusă azi, 4 august. Investiția se ridică la 13 milioane de euro, termenul de execuție fiind de 6 luni. În prima fază vor fi 100-150 de angajați, numărul lor urmând a crește treptat până spre 600!

Odată deschisă, fabrica din Reșița va asigura producția pentru clienții de pe piața europeană, urmând să realizeze componente electronice şi electromecanice pentru electrocasnice mari. Asta deoarece politica EMZ-ului este de a produce în regiunea în care își vinde produsele. De aceea, acum 20 de ani, când s-a îndreptat spre Mexic, compania a mers aproape de clienții din America de Nord. Acum, România este potrivită deoarece EMZ se extinde în Europa, dorind să fie aproape de piețe precum cea din Turcia. În prima fază, investitorul țintește o cifră de afaceri de 20-25 milioane de euro pe an, pe viitor dorindu-se creșterea acestei cifre. Cel mai bun exemplu este afacerea din Mexic, unde EMZ are acum 600 de angajați și o cifră de afaceri de 60 de milioane de dolari pe an.

„Anul trecut am venit la Reșița, ne-am simțit bineveniți, văzând un oraș cu o viziune și o strategie de dezvoltare. Așa că, după ce-am călătorit vreo săptămână în România, am revenit. Între timp am făcut toate studiile necesare, planificări, proiectare. Pentru noi a fost foarte important să demarăm această investiție acum, pentru a ne putea respecta angajamentele față de clienți. Fiind o afacere de familie, gândim o investiție pe termen lung fără să ne fi schimbat planurile față de ceea ce ne doream anul trecut, deși între timp s-au întâmplat multe în lume”, a punctat Thomas Hanauer, directorul EMZ.

Compania sa a avut de ales între Sibiu, Deva și Reșița, capitala Banatului Montan reușind să convingă prin deschiderea arătată investitorului, câștigându-i astfel încrederea. „L-am asigurat că-l vom sprijini în recrutarea de resursă umană calificată, care nu e ușor de găsit întrucât e vorba despre o manoperă inteligentă, care lucrează cu roboți industriali. Noi avem școală duală, de unde putem aduce angajați pe care să-i califice la locul de muncă”, a precizat primarul Ioan Popa. Acesta a mulțumit Camerei de Comerț Germane AHK, în opinia sa una dintre cele mai active camere de comerț din țară, colaborarea cu Agenția de Dezvoltare Reșița, în speță cu Oana Borza și Dana Manta, fiind una foarte bună.

Ioan Popa consideră EMZ e o firmă inteligentă, nici prea mică, nici prea mare, capabilă să se adapteze la schimbări întrucât una dintre caracteristicile viitorului va fi volatilitatea ridicată. Concret, va trebui să putem lua decizii rapide și radicale în funcție de parametrii în continuă schimbare, nemaiputându-se face planuri pe termen lung. În privința viitoarelor locuri de muncă, angajatorul discută despre zona medie de salarizare, remunerația putând varia în funcție de fiecare angajat în parte și de competențele fiecărui post. Până acum, peste 250 de persoane și-au depus cv-ul pe adresa [email protected], doritorii fiind în continuare așteptați.

JCS-Ionel Ivașcu