VEST – Sau cel puţin aşa cataloghează cei de la ADR VEST percheziţiile procurorilor Parchetului European care au cerut documentele privind anumite finanţări din banii UE. Deşi Codruţa Kovesi nu prea le are, aşa, cu vizitele de curtoazie…
Operațiune de amploare a procurorilor de la Parchetul European condus de Laura Codruța Kovesi, marți, în Timișoara și alte sute de locații din România și Austria. Oamenii legii fac verificări în cazul unui grup infracțional organizat care a înființat 150 de firme pentru a obține în mod fraudulos fonduri europene. Anchetatorii au descins în 160 de locații din cele două țări și, potrivit tion.ro, vor duce la audieri aproximativ 30 de persoane. Pe zona de Vest, anchetatorii au vizat șase firme care au depus cereri de finanțare la ADR Vest. Procurorii de la Parchetul European spun că ancheta în cazul grupului infracțional organizat a început încă din urmă cu șase luni. Investigațiile vizează posibile infracțiuni de fraudare a fondurilor europene care datează încă din 2017. Printre locațiile vizate se numără și sediul ADR Vest.
„În timpul anchetei, începută în urmă cu șase luni, am descoperit că, din 2017, un grup infracțional organizat a înființat mai mult de 150 de firme fictive și le-a folosit pentru a obține în mod fraudulos fonduri europene și fonduri naționale. Aceste companii au aplicat pentru fondurile publice pentru a cumpăra echipamente sau bunuri, folosind documente inexacte, incomplete sau false, dar chiar și facturi fictive pentru achiziția activelor, echipamentelor sau bunurilor. În cele mai multe dintre cazuri, echipamentele sau bunurile ce figurau ca fiind cumpărate nu au fost cumpărate cu adevărat, iar aceleași echipamente sau bunuri au fost folosite în mai multe proiecte”, au transmis procurorii europeni, marți dimineață. Sumele astfel obținute au fost ulterior retrase din conturi, prin intermediul bancomatelor, de indivizi apropiați de membrii rețelei infracționale. Banii au ajuns ulterior la cei din grupul infracțional organizat. Ulterior, suspecții au achiziționat diferite bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, pentru a încerca să piardă urma banilor.
Potrivit procurorilor europeni, investigația a fost desfășurată cu sprijinul polițiștilor de la crimă organizată din Timișoara, dar și cu cel al celor de la DGA Timișoara și Cluj.
Anchetatorii nu vizează angajați sau activitatea ADR Vest, spun reprezentanții instituției. Au ridicat documente în cazul a șase firme care au depus cereri de finanțare din fonduri europene pe adresa instituției din Timișoara. „Astăzi, 28 iunie 2022, a avut loc la sediul Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) din Timișoara, vizita reprezentanților Parchetului European. Scopul acestei vizite a fost acela de a identifica și obține documente privind finanțarea din fonduri europene a șase societăți comerciale, care au depus proiecte la ADR Vest, pe Axa 2 Prioritatea de Investiții 2.1A-Microîntreprinderi. Dintre acestea, cinci proiecte sunt în implementare, iar unul a fost respins. Menționăm faptul că vizita reprezentanților Parchetului European nu a vizat și nu vizează activitatea Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest, și nici a persoanelor angajate în cadrul ADR Vest, ci doar preluarea documentelor care au stat la baza acestor finanțări, documente care sunt doar în posesia ADR Vest. În acest sens, angajații ADR Vest au pus la dispoziția reprezentanților Parchetului European toate documentele care au fost solicitate”, transmit reprezentanții ADR Vest.
JCS-N.C.