Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Miroslav Aleksic din Serbia este doar unul dintre cei 20 de poeți din afara țării participanți la ediția 2022 a Festivalului Internațional „Porțile poeziei”. Un important poet european în opinia organizatorului Liubița Raichici, căruia i s-a acordat marele premiu al festivalului!

Timp de trei zile, participanții români și străini descoperă sau redescoperă valorile și patrimoniul cultural al județului.

Un festival-miracol pentru Liubița Raichici deoarece poetul, ca și soldatul, nu are viață personală. O spunea marele Nichita Stănescu, citat de poeta reșițeană. În 2011, punea bazele primei ediții după ce trecuse printr-o operație pe care doar unul dintr-un milion o trece cu bine. Apoi festivalul nu putea nici să continue, iar acesta este un alt miracol. Nu a început singură festivalul însă ulterior, pentru a-l putea duce mai departe, i-a trebuit mult curaj ca să învețe ceea ce nu știa. Este una dintre poveștile din culisele festivalului pe care Liubița Raichici o dezvăluie pentru prima dată. „Suntem la ediția a zecea și vreau să vă spun că, de-a lungul timpului, în această sală au fost multe personalități din toate domeniile. Dar nu a fost niciodată o asemenea concentrare de oameni importanți pentru istoria literară. La nouă ediții ne-a susținut Direcția de Cultură. Acum e un miracol că reluăm festivalul deoarece el a avut întotdeauna două aripi care niciodată nu s-au lăsat jos. Unicul sponsor comercial, CEZ Group, ne-a susținut de la început prin oamenii săi deosebiți. Ne-au fost alături și Fundația Activity, ne-au ajutat administrațiile locale ale tuturor locațiilor unde s-a desfășurat festivalul. Oamenii care participă la această ediție sunt speciali din toate punctele de vedere”, afirma poeta reșițeană la deschiderea evenimentului.

Programul festivalului presupune manifestări de promovare a valorilor literare contemporane și a patrimoniului cultural al județului, după cum a subliniat președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, în cuvântul adresat participanților. „Suntem mândri și onorați să susținem festivalul pentru că sprijinim un eveniment devenit tradiție. Trebuie să promovăm cultura, în special în rândul tinerilor. Dacă, până acum, poezia a fost un segment de nișă, de-a lungul edițiilor acestui festival, sunt convins că a câștigat tot mai mult. Avem nevoie de o asemenea manifestare, cu oameni de elită. Prin porțile poeziei, reușim să atragem și alți prieteni ai României care sunt convins că vor fi impresionați de tradițiile noastre”, a spus Dunca.

Dintre poeții prezenți, Gjeke Marinaj vine de cel mai departe, din Dallas, SUA., aducând cu el o biografie cât pentru șapte vieți în exprimarea Liubiței Raichici. „Mă simt onorat să fiu aici. România este, prin tradiție, țara poeziei și a literaturii. Cred că poezia și literatura sunt parte a naturii umane și pot determina societatea să devină mai bună”, a spus poetul american. Pentru trei zile, Caraș-Severin devine județul cu poeți.

JCS-Ionel Ivașcu