BĂILE HERCULANE – Nu, nu mai este, dar măcar ne putem mândri că a fost odată… Așa cum facem cu Reșița și cu multe altele!
Nu că i-ar fi păsat cuiva de la noi, vreodată, de bimilenara stațiune, dar le-a păsat altora care și-au dorit să revină mereu în acest colț stâncos de pe meleagurile cărășene, în care aerul și apa încă au puteri cândva atribuite zeilor. Stațiunea mai învia când yoghinii se spiralau pe platoul Coronini, doar că pandemia i-a risipit și pe ei. Au găsit meleaguri mai bune unde, când se întâlnesc, mai pot cumpăra și altceva decât morcovi sau statui prăfuite, din vremuri în care nu se mai vindeau suvenirurile.
Subiectul stingerii vulcanului turistic al stațiunii, dar și cel al tentativelor de reactivare au fost puse pe tapet zilele trecute, când în stațiune s-a derulat cea de-a V-a ediție a Simpozionului Național „Herculane – arcade în timp“. Manifestarea este dedicată evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii Băile Herculane, dar și dezbaterilor având ca teme punerea în valoarea a potențialului existent și promovarea turistică a zonei.
„Despre trecutul, renumele și istoria stațiunii Băile Herculane nu mai este nevoie să amintesc. Nu multe stațiuni balneare au fost frecventate de regi și conducători de imperii, începând din antichitate și până în secolul trecut. Împărați romani, Francisc I al Austriei, Franz Iosef și Prințesa Sisi, Carol I al României și Alexandru I, regele Serbiei, toți au venit în căutarea efectelor miraculoase ale apelor termale de la Băile Herculane, pe care o considerau cea mai frumoasă stațiune de pe continent“, a spus Ioan Dragomir, prefectul județului Caraș-Severin, la evenimentul de deschidere a simpozionului.
Programul acestei ediții a cuprins o serie de comunicări științifice pe tema aniversărilor anului 2022, prin care sunt omagiate o parte din marile personalități care și-au pus amprenta asupra acestor locuri. Asta pornind de la ideea că nu putem clădi viitorul dacă nu prețuim trecutul. În a doua parte a simpozionului, Arcadele peste timp au ajuns în prezent, iar interesul s-a centrat pe discuții despre ideile, propunerile și sugestiile despre ce s-ar putea face de acum încolo. „Astăzi, stațiunea este deja în plin proces de renaștere, prin investiții în infrastructură, prin reabilitarea clădirilor reprezentative, de o valoare inestimabilă, dar și prin importante investiții private“, a mai precizat prefectul.
Tot e bine că lucrurile încep, oficial, să se miște. În vreme ce alte zone turistice cunosc dezvoltări fulminante, noi încă așteptăm să mai vină vreo Sisi să ne șteargă praful de pe ruine. Până acum, dincolo de întâlniri și discuții, n-am prea fost în stare nici să punem ca lumea propte construcțiilor, să nu le cadă zidurile. Oricum, între Băile Herculane de astăzi și orice alt colț al lumii, chiar există o diferență de milenii. Din păcate, însă, acest lucru a ajuns să nu mai fie un motiv de mândrie…
JCS-A.M.