Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – „Dedicăm o oră din viața noastră pentru a cinsti un om care a dedicat o viață pentru a pune în valoare tradiția și cultura acestui județ”, sunt cuvintele cu care președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, l-a omagiat pe filologul născut în Ardeal și adoptat cu mare generozitate de Caraș-Severinul multicultural, multietnic și multireligios!

Distincția vine după o viață de intelectual în slujba culturii și aproape 40 de cărți publicate. La editarea lor, uneori îl scotea din răbdări pe Gheorghe Jurma, căruia îi arăta textele pentru corectură, pentru că venea cu idei noi zile la rând, ba chiar revenea la textul inițial. Marcu Mihail Deleanu însă era condus de ambiția perfecțiunii pe care Jurma o remarcă acum cu bucurie. Poate de aceea a reluat continuu diverse proiecte și le-a dezvoltat, reușind să fie mereu un exemplu de muncă și un factor coagulant pentru acțiuni menite să înscrie Banatul de Munte în circuitul național de valori. Fapt care îi dă convingerea lui Gheorghe JurmaDeleanu va continua să lucreze cu același elan tineresc.

„În ultimele decenii, s-a atașat de comuna Marga, unde a descoperit «Banatul profund», în proprie exprimare. Aici are o casă, susține mișcarea artistică, a inițiat în casa sa o manifestare anuală dedicată tradițiilor de Sânziene. O inițiativă demnă de urmat, atrăgând grupuri și echipe pentru a lucra laolaltă, pentru a construi și păstra tezaurul Banatului, dar și de a salvgarda conștiința culturală viitoare”, afirma Jurma despre proaspătul cetățean de onoare al județului. Speranța sa este ca, după mai bine de 30 de ani, cetățenii de onoare și fiii Caraș-Severinului să se reîntâlnească pentru a contribui cu idei la mai binele județului, care astfel să iasă la lumina spre care trebuie să aspirăm cu toții.

În cuvântul său, Marcu Mihail Deleanu a punctat faptul că, dacă Consiliul Județean a împlinit 30 de ani, anul viitor județul va împlini 55 de ani de la înființare. Deleanu amintește acest eveniment deoarece atunci s-au descătușat energii din care, la Reșița, apăreau intelectuali tineri care au dezvoltat viața culturală pe diverse domenii. „În domeniul filologic, am lucrat cu Petru Aldea, Alexandru Bârsescu sau Petre Călin. În muzică, tinerii Adrian Micșa sau Doru Moraru preluau tradiția lui Ion Românu, care se mutase la Timișoara. În arta plastică, se afirmau Petru Galiș sau Petru Comisarschi. De câte ori am ocazia, îi amintesc și scriu despre ei cu bucurie”, sunt cuvintele proaspătului cetățean de onoare care mulțumește sincer atât celor care au propus această distincție, cât și celor care au transpus-o în fapte.

JCS-Ionel Ivașcu