Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Ne referim la primul film de lung-metraj al regizorului Sabin Dorohoi. S-a filmat aproximativ o lună în România și Germania, filmul fiind acum în etapa de post producție. Regizorul l-ar dori finalizat până la începutul lui 2023, moment când o vrea pe Clara în circuitul festivalier internațional!

Sabin Dorohoi mulțumește partenerilor din Caraș-Severin pentru sprijinul acordat până acum, arătându-și totodată speranța că aceștia îi vor rămâne aproape și pe viitor. Deoarece Clara are în continuare nevoie ca inima Reșiței să bată pentru ea.

20 de dormitoare de la etajul 5, aproape o lună casă și masă gratis pentru zeci de persoane. Concret, profesioniștii din București pe care Sabin Dorohoi a trebuit să-i aducă la Reșița, au locuit în complexul cămin-cantină, unde au avut la dispoziție o bucătărie și o cameră de studiu transformată în birou de producție. „E un loc foarte fain cu capacitate de cazare pentru 368 de studenți. Prin sprijinirea filmului, UBB arată că-și dorește să se implice în viața comunității reșițene și a Banatului de Munte. E o onoare să-i avem alături”, descrie Sabin sprijinul pe care Centrul UBB l-a oferit proiectului Clarei. „Ne-a ajutat foarte mult și municipalitatea pe partea de logistică. Filmul însă nu este gata, ne dorim să colaborăm în continuare la fel, să avem sponsori și parteneri, deoarece co-producătorii vin fiecare cu partea lui, însă trebuie să punem și noi partea noastră”, mai aflăm de la Sabin.

Filmul arată drama uneia dintre multele mame emigrante, ideea apărând în contextul studiilor care arată că rata de creștere a diasporei românești este a treia din lume după refugiații de război din Ucraina și Siria. Însă, cum se întâmplă foarte des în această parte a Europei, partea de producție a fost foarte dificilă, pentru că numai finanțarea proiectului a durat zece ani. Poate Clara n-ar fi pornit la drum nici acum fără implicarea co-producătorilor din Germania și America, ori a partenerilor locali și naționali. S-a filmat în principal în Caraș-Severin, la Reșița și împrejurimi, Bocșa și Văliug. Au fost și patru zile de filmare la Dubova, în jud. Mehedinți, însă oamenii de-acolo se consideră tot bănățeni. S-a filmat și în Germania, în regiunea Baden-Württemberg și în orașul Ulm.

Pentru că e cunoscut datorită documentarelor sale despre Reșița, Sabin se gândește și la ideea de a dedica documentare și altor zone din județ. Drumul e însă lung, pentru că filmul e o artă foarte costisitoare. De aceea, marea provocare pentru regizor este să gândească subiectele pe care le face și măsura în care realizarea lor este realistă organizatoric și financiar. Nu întâmplător i-au luat aproape trei ani să facă „Orașul de foc” și zece ani de la ideea Clarei până la transpunerea sa în fapte.

JCS-Ionel Ivașcu