CARAȘ-SEVERIN – Bun cunoscător într-ale farmacologiei, Pavel Roșca jură că „în afară de vaccinuri, niciodată un alt medicament nu se poate folosi preventiv! Aveți încredere în noi“!
Iodura de potasiu a ajuns și în Caraș-Severin, în cantități suficiente la nevoie pentru cine trebuie. Asta după ce tot am fost bombardați cu știri despre cum că vine în tranșe, că se amână sau că se dă numai celor tineri și în vigoare. Războiul de aproape, teama de ce s-ar putea întâmpla îi îndeamnă pe mulți cărășeni să dea iama în farmacii și să uite de antibioticele cerșite fără rețetă, pentru a lua pastila magică. Numai că paza bună a babei Safta nu prea trece nicio primejdie rea, ci ar putea chiar s-o provoace.
„Sunt un bun cunoscător în ale farmacologiei, vă jur că, în afară de vaccinuri, niciodată un alt medicament nu se poate folosi preventiv! Aveți încredere în noi, subliniază Pavel Roșca, președintele Colegiului Farmaciștilor din Caraș-Severin. Vă vorbesc ca și un farmacist și consider că distribuirea către cetățeni a iodurii de potasiu poate fi o mare greșeală! Riscul utilizării preventive crește mult, cu efecte negative incomensurabile! Nu suntem într-o stare de alertă maximă ca să facem asta! Până atunci, medicamentele se pot elibera doar prin farmacii, conform legilor actuale! Medicii de familie, colegii noștri minunați, nu pot face asta, deci o altă prostie! Gândiți-vă că apare o știre falsă despre creșterea nivelului de radiații și se vor utiliza aceste medicamente. E de neconceput, într-o perioadă în care aceste riscuri de dezinformare sunt imense! Și chiar dacă se va întâmpla nenorocirea, cum anunți cetățenii să și le administreze la două noaptea, prin ce mijloace de informare, fără indicația profesioniștilor?“.
Șeful farmaciștilor cărășeni crede că există un mare risc ca aceste medicamente, odată distribuite cetățenilor, să ajungă ulterior deșeuri aruncate pe cine știe unde. „Cred că ele trebuie distribuite atunci când este nevoie, ele să fie depozitate în locația corectă și să creăm procedurii de distribuție foarte rapide și eficiente arunci când este necesar, prin simulări anterioare. În mod obligatoriu, procedurile trebuie să cuprindă linii de distribuție foarte rapide și sigure, foarte bine puse la punct, prin toate mijloacele posibile: DSP, farmacii, medici de familie, autorități locale, în primul rând ISU! În nici un caz aceste medicamente nu trebuie să ajungă la cetățeni! Doar când trebuie!“, a încheiat Pavel Roșca.
JCS-Antoniu Mocanu