Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – … pentru că ANAF-ul a dat undă verde pentru plata salariilor, dar a blocat în vămi produsele pentru export. Motivația a fost că încă nu a venit documentul care să confirme transferul, efectuat pe 3 martie, al acțiunilor deținute de Dimitry Pumpiansky!

La București se lucrează la un act normativ care să reglementeze total această problemă pentru toate societățile comerciale aflate în situație similară cu TMK Artrom. Însă, pentru asta, guvernanții așteaptă chiar documentul în cauză, care însă se emite în termen de 30 de zile. La nivelul furnalelor, asta înseamnă că oțelarii muncesc, dar roadele muncii lor rămân blocate în vămi în loc să meargă spre beneficiari, societatea nu poate încasa contravaloarea acestora, iar asta va genera un viitor blocaj.

Acestea sunt motivele pentru care, luni dimineața, aproximativ 150 dintre angajații TMK Artrom Reșița au pichetat Prefectura Caraș-Severin. Revendicările au vizat dispunerea urgentă a actului normativ în cauză și măsuri urgente pentru plafonarea prețului energiei electrice la un nivel care să asigure sustenabilitate atât pentru economie, cât și pentru populație. Acestea au fost cuprinse într-o nouă adresă pe care sindicaliștii reșițeni au înmânat-o primului ministru prin intermediul Prefecturii Caraș-Severin, fapt confirmat de prefectul Ioan Dragomir. Acesta apreciază că uzina reșițeană se află sub o zodie norocoasă, deoarece majoritatea exporturilor de la Reșița merg spre țări UE, SUA sau Canada. Marea problemă este ca veniturile să nu se întoarcă în Rusia, ceea ce nu se întâmplă la TMK Artrom. „S-au plătit deopotrivă restanțele salariale și oamenii au primit și un avans. Dar rezolvarea situației este una parțială întrucât cei de la București nu și-au pus și problema etapei a doua, mai complicată. Dar din partea guvernului există preocupare”, declară prefectul Dragomir.

Din discuțiile purtate cu responsabilii ANAF, prefectul reține că probleme apar la Ministrul de Externe și că, foarte probabil, statul își creează mecanisme de verificare pentru cazul în care se vor aproba exporturile societății. Prefectul a discutat inclusiv cu președintele Autorității Vamale, care cunoaște situația TMK Artrom. Deocamdată, autoritatea nu poate da liber la export, iar societatea lucrează pe stoc. În acest context, Dragomir atenționează conducerea TMK să arate mare atenție atât cu plățile pe care societatea le face, cât și cu producția pe care aceasta o livrează.

În ce privește a doua revendicare a oțelarilor reșițeni, problema prețurilor la energie este una ridicată din foarte multe direcții. „Sperăm ca soluționarea ei să se regăsească cât de curând într-o hotărâre de guvern sau ordonanță care, din câte știu, este în lucru”, a încheiat Ioan Dragomir.

JCS-Ionel Ivașcu