Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Așa se face asistența socială adevărată, lucru pe care tânăra Oana Filip îl spunea studenților din anul I la primul său seminar din 2018!

De atunci, Oana este cadru didactic asociat al Centrului Universitar UBB Reșița, ocupându-se și de practica de specialitate a studenților. De o lună, este doctor în sociologie al Universității de Vest din Timișoara, titlu obținut sub coordonarea prof. univ. dr. Lavinia Popp.

Recent, la ediția a opta a Galei Excelenței în Asistență Socială, Oana a primit premiul „Asistent social al perioadei 2020-2021”. Îl dedică studenților săi, alături de care a pus bazele grupului vocal „Lauri pentru suflet”. Pentru cititorii noștri, Oana vorbește despre ea și munca ei.

Nu există evoluție fără sacrificiu, deoarece tot ceea ce faci din suflet dăinuie peste timp. Oana a simțit asta încă din primele zile de studenție. Asistența socială era pentru ea, iar asta o făcea să se implice în multe activități dintre care cel mai mult se regăsea în acțiunea „Din suflet pentru suflet”. Acolo simțea cel mai bine ce înseamnă să dăruiești, să faci ceva pentru semenii aflați în nevoie căci, datorită lor, Oana trăia bucuria și împlinirea care pentru ea însemnau enorm.

În 2016, tânăra absolvea Facultatea de Asistență Socială din cadrul Universității „Eftimie Murgu”, la scurt timp începând lucrul la Asociația Medicală „Sfinții Cosma și Damian“. În cadrul acestui ONG, Oana desfășoară anchete sociale la domiciliul copiilor, urmate de măsuri de intervenție pentru fiecare în parte. În paralel, urma și cursurile de masterat pe care avea să le finalizeze în 2018. După care pentru Oana începeau atât doctoratul, cât și colaborarea cu „Salvați copiii” Caraș-Severin în cadrul Proiectului SENS, dedicat mamelor adolescente. „A fost o muncă fantastică dar, pentru mine, asistența socială e o vocație pentru că întotdeauna mi-am dorit să lucrez cu oamenii”, aflăm de la Oana.

Vocație pentru care Oana face totul spre a o transmite studenților. Se implică mult și în practica acestora deoarece, prin practică, studenții descoperă diferitele laturi ale asistenței sociale, cunosc beneficiarii și interacționează cu specialiștii. Pentru că asistența socială presupune o împletire perfectă între cunoștințe teoretice, practică de specialitate și mult umanism.

Oana le are pe toate. Știe asta și Lavinia Popp, președintele filialei județene a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR). Filiala pe care Lavinia Popp o conduce a nominalizat-o pe Oana să reprezinte județul la recenta ediție a Galei Excelenței de la București. Evenimentul i-a dat mari emoții Oanei pentru că reunea cei mai buni asistenți sociali din țară. Este deci ușor să înțelegem surpriza din momentul primirii premiului. „Nu mă așteptam. De aceea este pentru mine o surpriză și-o bucurie care mă onorează și mă responsabilizează deopotrivă”, încheie Oana. Mai presus de toate însă, Oana face cinste unui județ care se mândrește cu oameni ca ea.

JCS-Ionel Ivașcu