Caraş-Severin, Romania

MOLDOVA NOUĂ – Sunt cuvintele cu care Corneliu Martin, președintele Asociației „Dunărea” (AD), descrie evenimentul de sâmbătă, 19 martie. De la ora 11:00, la centrul de afaceri din oraș, asociația pe care o conduce aniversează 14 ani de existență!

În 2008, primul articol dedicat Asociației „Dunărea” apărea în cotidianul nostru. În 2022, pentru cititorii noștri, Corneliu Martin punctează proiectele desfășurate de AD cu cel mai mare efect în zona Clisurii.

„Aventura” a fost și este posibilă datorită membrilor AD. Cu unii s-a pornit la drum, alții s-au alăturat ulterior. Împreună cu ei, în 2009, asociația derula un proiect în valoare de 70.000 de dolari prin care erau aduse în zona Clisurii primele panouri fotovoltaice și solare pentru apă caldă. Lumea se uita la ele ca la poarta nouă, în timp ce membrii AD, constituiți într-o echipă specializată, le montau la primării și săli de sport din zonă. Efectul a fost maxim întrucât, peste un an, avea să demareze Programul „Casa verde”.

Tot pe-atunci, sterilul din iazul Boșneag începea să prăfuiască locuințele și plămânii localnicilor de pe ambele maluri ale Dunării. AD trăgea primele semnale de alarmă, la Consiliul Județean și Ministerul Mediului, asupra unei probleme care avea să se rezolve după mulți ani. Apoi, prin 2015, alături de primărie, AD derula un proiect prin care, în zona Ostrovului, erau amplasate foișoare și băncuțe care există și acum. Tot atunci și tot alături de primărie, în fața centrului de informare și promovare turistică din oraș erau amplasate câteva panouri descriptive cu obiectivele din Clisură și legendele acestora, panouri care au rezistat până nu demult. Pentru ca, în 2019, 2020 și 2021, AD, alături de primării din Clisură, să organizeze tabere de pictură ale căror lucrări sunt acum expuse la centrul de afaceri din oraș.

Sunt doar câteva dintre proiectele AD despre care vorbește Corneliu Martin și care vor fi prezentate sâmbătă. La eveniment vor participa și elevii Liceului Tehnologic din oraș, care vor prezenta traseele turistice din zonă. „Colaborăm frumos cu liceul datorită d-nei directoare Anișoara Georgevici. De asemenea, din 2015, d-na prof. Victoria Cojocaru s-a implicat în activitatea de voluntariat cu elevii. Din 2020, am preluat prima clasă de turism cu care facem seminarii în domeniul ghid de turism”, aflăm de la Corneliu Martin.

La 14 ani de AD, acesta mulțumește d-nei Cristina Truță, întrucât inițiativa înființării asociației i-a aparținut dumneaei, ulterior implicându-se mult în primele proiecte ale AD și rămânând mentorul asociației. De asemenea, mulțumiri primăriilor din Moldova Nouă, Gârnic, Berzasca și Sichevița, care au sprijinit AD în multe proiecte. Mulțumiri și lui Florin Stoichescu, șeful serviciului de Turism din cadrul Consiliului Județean, pentru sprijinul acordat în vederea materialelor și standurilor cu care AD a fost prezentă la târguri de turism internaționale la Berlin, Beograd și Romexpo. Nu în ultimul rând, mulțumiri membrilor AD și Liceului Tehnologic din Moldova Nouă.

JCS-Ionel Ivașcu