REȘIȚA – Vorbim despre proiectul inițiat de reșițeanul Anto Matuschka, în cadrul căruia îi are ca parteneri pe Kristi Csosz și Alex Tripa și căruia i s-au alăturat câteva sute de oameni. Anto mulțumește întregii comunități care le este alături și-i susține pe cei trei și proiectul lor, familiei dar mai ales iubitei sale, Carina, care-l sprijină necondiționat. Prezent în redacția noastră, Anto vorbește despre un proiect frumos a cărui idee s-a născut în Spania și a prins bazele în Reșița!
Proiectul inițiat de Anto Matuschka își semnează certificatul de naștere pe 16 martie în Dubai. Acolo unde va avea loc cea mai mare conferință din lume în domeniul criptomonedelor și NFT-urilor. Pentru cei care nu se pricep, este vorba despre artă digitală constând în tablouri, obiecte de artă, compoziții muzicale, pe care proprietarii le dețin cu acte-n regulă datorită tehnologiei blockchain. Proiectul reunește o colecție de 5.555 de NFT-uri, pe care băieții vor să le vândă și, cu fonduri astfel obținute, să se poată implica activ în societate.
Anul trecut pe vremea asta, evoluția criptomonedelor a stârnit curiozitatea tânărului de 23 de ani. Patru luni le-a studiat, în paralel urmărindu-le evoluția pe piață până s-a decis să investească o sumă accesibilă în acest domeniu. Trebuie spus că monedele virtuale au un echivalent în bani fizici în orice monedă din lume. Unul dintre sceptici era Kristi Csosz, prieten din anii studenției la facultatea de educație fizică din Timișoara. Dar Kristi era și suficient de curios încât să pășească pe drumul deschis de Anto, desigur sub îndrumarea acestuia.
Într-o seară de 5 decembrie 2021, cei doi se aflau în Spania, la Kristi. „La un șpriț ne-am zis să punem bazele proiectului. Pentru asta, era nevoie de constituirea unei firme cu acte-n regulă, de un site realizat de specialiști, de un designer care să se ocupe atât de artă cât și de site”, aflăm de la Anto. Căutând să-și lărgească echipa, l-a cunoscut pe Alex Tripa, reșițean stabilit în Danemarca de ani buni care a muncit atât de mult încât a devenit partener în proiect. Apoi comunitatea s-a lărgit, în prezent numărând câteva sute de oameni. „Prin donațiile lor, ne-am implicat în criza refugiaților din Ucraina, cărora le-am dus cele de trebuință. Urmează o școală din mediul rural, pe care o vom susține cu materiale necesare. Credem în puterea binelui și de aceea vrem să ne implicăm în educație, sport și societate cu fonduri obținute din acest proiect la care sponsorii sunt invitați să participe și prin care vreau să repun orașul pe harta Europei, împreună cu întreaga echipă și comunitate”, încheie Anto, mărturisind că vrea ca proiectul să crească.
Nici nu se poate altfel din partea unui fost fotbalist la loturile naționale, având spiritul de competiție în sânge. Alături de el, Kristi, campion mondial și european la tenis cu piciorul cu naționala României, și Alex, designer web cu peste 70 de proiecte realizate și care, în prezent, lucrează cu o televiziune și ziare din Danemarca. Băieții țintesc să se implice mai mult în domeniul criptomonedelor, pe care-l vor popularizat prin prezentări la nivel național.
JCS-Ionel Ivașcu