REȘIȚA – Municipalitatea are în plan reabilitarea obiectivului, inclusiv tratarea suprafețelor cu substanțe biocidante și anti-graffiti, lucrări pentru care pune la bătaie un buget de 1,81 de milioane de lei!
Inițiativa nu e chiar nouă, municipalitatea aflându-se astăzi la cea de-a treia încercare în ultimul an de a găsi constructorul care să ducă lucrarea la bun sfârșit. Deocamdată, fântâna cinetică a Reșiței a rămas cu… anvelopa nereabilitată. Spunem asta pentru că vorbim de execuția lucrărilor pentru proiectul de reabilitare a anvelopei fântânii cinetice.
În iulie și decembrie anul trecut, și acum în februarie, Primăria Reșița a scos la licitație lucrările de întreținere și reparație a minunii cinetice a maestrului Constantin Lucaci, din Centrul Civic. După ce municipalitatea a oferit mai multe clarificări potențialilor ofertanți, ambele licitații din 2021 au fost anulate. Și dacă inițial municipalitatea oferea un buget de 1,38 de milioane de lei celor care s-ar fi încumetat să reabiliteze arteziana, ulterior, suma pusă la bătaie a crescut la 1,81 de milioane de lei.
Prin proiect, municipalitatea dorește realizarea mai multor lucrări de intervenție la obiectiv, iar ofertanții sunt așteptați până în 10 martie. Se dorește păstrarea planimetriei și volumetriei originale a fântânii, iar intervențiile presupun și lucrări la instalațiile electrice și la rețelele de apă, canalizare și conducte de evacuare.
Vor fi reabilitate marginile, suprafețele orizontale ale bazinelor și ale soclurilor sculpturilor din bazinul interior. Vor fi decopertate toate placările și finisajele actuale, și celelalte straturi până la suportul solid din beton armat. Armăturile de oțel expuse vor fi curățate și tratate, elementele de beton vor fi consolidate și va fi refăcută geometria structurii prin reprofilări. Se va nivela stratul suport pentru realizarea hidroizolației bazinelor, asigurându-se totodată hidroizolația generală a fântânii.
Suprafețele obiectivului vor fi placate cu piatră naturală, mai exact cu granit negru, gros de 4 centimetri, fixat mecanic cu cleme inoxidabile cu ancore chimice, și cu mozaic lipit cu adeziv compatibil cu hidroizolația. Suprafețele de piatră vor fi tratate cu soluție biocidantă, iar cele expuse și vizibile vor fi tratate cu soluție anti-graffiti. Corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu altele noi, iar trapa de acces în camera tehnică a fântânii va fi înlocuită, izolată și va fi realizat un gard detașabil de protecție. Va fi înlocuită grila din zona de admisie a apei spre pompare, va fi făcută hidroizolarea zonei de acces și întreaga încăpere unde se află filtrul, urmând să fie realizat accesul cu scară de pisică.
JCS-Antoniu Mocanu