CARANSEBEȘ – Municipalitatea a semnat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene un nou contract de finanțare, prin care instalațiile vechi de zeci de ani ale spitalului vor fi extinse și modernizate, pentru creșterea gradului de securitate la incendii!
Peste 11,2 milioane de lei vor fi investiți în refacerea instalațiilor electrice și de fluide medicale, în cadrul proiectului „Consolidarea infrastructurii medicale a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș”, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Primăria și spitalul au la dispoziție aproape doi ani, mai precis până la 31 decembrie 2023, să finalizeze proiectul. Vor fi montate, în premieră, instalații noi de detecție și avertizare la incendiu și la concentrațiile anormale de oxigen, pentru că în momentul de față spitalul municipal de urgență nu este echipat cu astfel de instalații. Nu în ultimul rând, tot prin acest proiect, spitalul va avea și instalații electrice de iluminat noi și va fi reabilitată infrastructura de fluide medicale.
„Spitalul este într-un proces continuu de transformare și faptul că am câștigat aceste proiecte pe fonduri europene e foarte bine. Știți că tot timpul am în cap ce se întâmplă cu spitalul, rămânem cu acesta sau facem altul nou? Cred că în momentul de față balanța înclină spre a-l păstra pe acesta, există și perspectiva de a-l eficientiza energetic, pe PNRR sunt fonduri și pentru spitale. Fluidele, aparatura, faptul că schimbăm centrala, mă determină să cred că vom merge în continuare pe păstrarea acestui spital, pentru că investițiile pe care le-am făcut sunt deja foarte mari și în fiecare an o parte din buget merge către spital. Mai avem și centrul SMURD în plus, pe care doar noi și timișorenii îl finanțăm, deși acoperirea sa este pe mai multe județe din zona de vest. Dacă mai reabilităm și saloanele de pe anumite secții, cred că spitalul nu a stat mai bine în ultimii 20 de ani decât e în prezent. Dacă și reformele manageriale și economice pe care și le-a propus Adrian Dumbravă vor da roade, avem o imagine mai mult pozitivă a spitalului”, a punctat primarul Felix Borcean.
Valoarea totală a proiectului este de 11,223,069.50 lei cu TVA, iar cea eligibilă de 10,608,745.00 lei cu TVA, municipalitatea urmând să contribuie cu 614,324.50 lei cu TVA, atât cât reprezintă partea de cheltuieli neeligibile. Odată cu semnarea acestui proiect, sumele care se vor investi în spital doar din fonduri europene ajung la peste 65 de milioane de lei. Reamintim că primăria și spitalul derulează deja alte două proiecte, unul pentru dotarea SMUC cu echipamente de ultimă generație (de aproape 40 de milioane de lei) și celălalt pentru construirea unui spital modular (de 14,7 milioane de lei).
JCS-R.M.