REȘIȚA – Maestrul Sabin Păutza vedea lumina zilei pe 8 februarie 1943, la Câlnic-Reșița. Compozitor, dirijor, profesor, cariera sa se întinde pe mai bine de 60 de ani, din care peste trei decenii a activat în America. A revenit însă acasă, la Moniom, unde continuă să compună, pentru că nu poate trăi fără muzică și îi place enorm asta. Așa s-a întâmplat și pe 8 februarie 2022, maestrul sărbătorindu-și a 79-a aniversare prin muncă!
„Sunt cel mai bogat om din lume, pentru că eu am un milion de prieteni în toată lumea”, afirmă maestrul care, întâmplător, l-a cunoscut pe Donald Trump, dar pe care însă îl consideră sărac pe lângă el. Iar pentru „bogăția” sa, maestrul consideră că nu are niciun merit, deoarece Sabin Păutza e omul făcut de alții, întrucât a avut norocul să cunoască oameni care l-au modelat, format și educat.
În 1966, foarte tânăr fiind, își începea activitatea didactică la Conservatorul din Iași, unde avea să petreacă 20 de ani frumoși pe care-i descrie drept a doua sa academie. Simțea că la Iași era Junimea, că umbla cu Eminescu pe stradă care era acolo, în ochii oamenilor, iar profesorii ieșeni au făcut istorie. A avut parte de studenți extraordinari de la care a învățat mereu, a compus lucrări mari, distinse cu premii pe măsură, a înființat Corala „Animosi” care, timp de zece ani, a fost cel mai bun cor de studenți din țară, s-a format ca dirijor și a dirijat orchestra Conservatorului.
În 1984 s-a stabilit în America unde, timp de peste trei decenii, și-a continuat activitatea încununată cu multe premii. Cel mai frumos însă avea să-l primească la revenirea în țară. „M-am întors la Iași după ani de zile de exil. Pe bulevard, la ora 16:00, în fața mea era o femeie de mână cu copil de șapte ani care cânta muzica mea”, îşi amintește cu ochii umeziți de un dor de România atât de mare încât îl simte și când e acasă.
De câțiva ani însă maestrul locuiește la Moniom. Acolo l-am găsit și noi, cum altfel decât compunând. „Lucrez mai mult ca la 30 de ani pentru că nu pot să stau în taină, cum spune bănățeanul. De când sunt la pensie, nu mai am vacanță și concedii. Sărbătoresc prin muncă. Nu știu ce vârstă, am pentru că eu am pierdut buletinul și nu mai țin minte când m-am născut”, ne-a spus maestrul cu umor.
În proprie exprimare, lucrează de-i sar capacele, pentru că Filarmonica din Arad vrea să facă un concert de Ziua Îndrăgostiților și cei de-acolo l-au rugat să le facă câteva aranjamente pentru cor și orchestră, cu muzică pe care-o știe toată lumea din repertoriul Abba ori Beatles. Până la sfârșitul săptămânii, aranjamentul trebuie predat pentru ca filarmonica arădeană să aibă timp să pregătească concertul. Așa că maestrul n-are timp de sărbătorit… decât prin muncă.
În perioada următoare, va avea concerte la Craiova și Târgu Mure,ș iar în Săptămâna Mare a Paștelui, corul Madrigal, dirijat de Cristian Mandeal, va interpreta în premieră lucrarea religioasă intitulată „Cântarea cântărilor”, compusă de maestrul Sabin Păutza.
Tinerilor care vor să-i calce pe urme, le transmite să-și urmeze diamantul pe care l-au primit de la Dumnezeu și pe care trebuie să-l șlefuiască până la sfârșit, deoarece crede că Dumnezeu nu a creat pe nimeni fără să-i dea un talent pentru ceva. Publicul larg să continue să cultive ceea ce e frumos în lume și să prețuiască arta, pentru că fără artă viața nu merită trăită.
Deși ajuns la vârsta înțelepciunii, maestrul nu s-a putut desprinde niciodată de melosul pe care l-a luat cu sine de când era copil și care mereu i-a fost sursă de inspirație. Multele lucrări compuse, marile premii, îndelunga activitate dovedesc că n-a greșit, iar astăzi Reșița e pe harta muzicală a lumii datorită muzicii inspirate de melosul copilăriei. Astăzi, de la ora 17:00, la sala Lira a Liceului de Arte din Reșița, maestrul va fi omagiat printr-un spectacol cu participarea corurilor „Allegretto” și „Armonia”, dirijor prof. Emanuela Moldovan, a elevei Dariana Cocora, cl. a X-a, clasa prof. Cornelia Balog-Remelei, la pian interpretând profesorii Lucia Ghilea și Lorand Balog-Remelei.
JCS-Ionel Ivașcu