Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Constantin Daicoviciu, singura localitate cărășeană care a depus solicitare în acest sens are, totuși, șanse să obțină finanțare pe Programul Național de Investiții „Anghel Saligny“, în cadrul căruia sunt prevăzute obiective de investiții pentru rețele de distribuție de gaze naturale!

Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene informează că, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, vor fi finanțate rețele de gaze naturale pentru încă 45 de localități. Proiectul „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale” a strâns, în două sesiuni, un total de 243 proiecte, în valoare totală de 2,56 miliarde euro, sumă de 10 ori mai mare decât alocarea maximă a apelului (235 milioane euro).

În urma evaluărilor, au fost selectate pentru finanțare, în limita alocării disponibile, primele 15 proiecte cu cel mai mare punctaj. Proiectele câștigătoare au obținut între 70,75 și 72,25 puncte și vor asigura dezvoltarea de rețele în 45 de localități, având o valoare totală de 180 de milioane de euro. Inițiativa depusă pentru comuna Constantin Daicoviciu a obținut 55,5 puncte și are o valoare totală de 41,47 de milioane de lei. Aceasta prevede înființarea distribuției de gaze naturale în comună, precum şi în satele aparținătoare Căvăran, Zăgujeni, Mâtnicu Mare, Prisaca, Peștere și Maciova. Atât acest proiect, cât şi celelalte rămase în afara finanțării pe POIM, ar putea avea șanse prin PNI „Anghel Saligny“.

JCS-A.M.