ADVERTORIAL. În România, ca și în multe țări de pe glob, nu există nimic care să reunească oamenii mai bine ca mâncarea și băutura tradițională. Împărtășirea unei mese sau a unui pahar sau două de ceva delicios este o modalitate de a face chiar și cele mai simple momente să se simtă speciale.
Românii știu asta și se mândresc nu numai cu bucătăria lor națională, ci și cu băuturile lor. Am ales câteva băuturi tradiționale românești care cu siguranță nu trebuie să lipsească de la o masă.
- Țuică
Țuica, băutura națională a României, este un rachiu puternic făcut din prune fermentate. În mod tradițional, oamenii o beau înainte de masă ca aperitiv. Țuica este destul de tare, așa că se consumă în cantități mici, în jur de mărimea unui shot.
Jidvei Vinars – idei
Cu toate acestea, este menită să fie sorbită încet și nu dată pe gât dintr-o dată. Interesant este că, atunci când românii vor să facă un toast, o vor face cu un pahar mic de țuică în loc de vin. Legenda spune că această băutură tradițională românească a fost preferata lui Vlad Țepeș!
- Vișinată
Dacă vrei să încerci ceva dulce, vișinata este pentru tine. Acest coniac de vișine datează de cel puțin două mii de ani, potrivit istoricilor. Totuși, nu are o rețetă oficială din moment ce mulți români își pregătesc propria vișinată acasă. Cele trei ingrediente principale sunt vișine, zahăr și alcool.
Descoperă Jidvei Vinars
Unii români vor folosi țuică pentru a-și fermenta vișinata, dând acestei băuturi un gust și mai fructat, cu mai multă profunzime. Această băutură, de asemenea, este menită să fie sorbită și savurată în timp, așa că nu o bea prea repede.
- Afinată
Foarte asemănătoare cu vișinata este afinata, un alt lichior dulce de sorbit înainte de masă sau cu desert. În loc de vișine, afinata are afine sălbatice. Această băutură tradițională românească este adesea făcută acasă în loturi mici, dar majoritatea restaurantelor și barurilor o vor avea și ele. Afinata este mai tipică regiunilor muntoase ale României decât Bucureștiului, dar este încă ușor disponibilă în oraș.
- Rachiu
Rachiu este un fel de țuică care schimbă prunele cu pere, rezultând un alt lichior dulce și tare. Ca și la țuică, rachiul poate avea între 23-80% alcool în funcție de procesul de fermentație. Rachiul este cel mai bine servit tot ca aperitiv înainte de masă sau după masă pentru a te ajuta să digeri.
- Palincă
Dacă ai crezut că toate băuturile tradiționale românești menționate mai sus sunt puternice, ai grijă la palincă! Aceasta este o țuică care a trecut printr-un proces de dublă distilare, care are ca rezultat un conținut de alcool și mai mare.
Jidvei Vinars – info
Acest soi este mai răspândit în nordul României și în Transilvania. În multe orașe din țară, oamenii își vor întâmpina oaspeții cu un pahar mic de palincă pentru a-și arăta ospitalitatea.
- Vin tradițional românesc
România este al cincilea producător de vin din Europa, o tradiție cu care țara se mândrește. Vinurile românești datează de 6.000 de ani, așa că aceasta este o artă pe care românii au perfecționat-o cu adevărat de-a lungul mileniilor. Cel mai popular soi de vin roșu este Feteasca Neagră, iar omologul alb este Feteasca Albă, ambele din regiunea viticolă Moldova.
Jidvei Vinars – oferte
Supliment special: Vinars
O tradiție de secole a României care vine din Transilvania este producerea distilatului de vin. Weinbrand, cum îl numeau viticultorii sași, este o poveste care aparține acestui spatiu geografic și nicăieri în lume nu se poate poate produce o licoare asemănătoare care să poarte numele de Vinars.
Vinarsul este o băutură alcoolică tare, cu o concentrație de alcool etilic de minimum 37,5% și de maximum 86%, obținută prin învechirea, peste 3-5-7 ani, a distilatelor de vin în butoaie din lemn de stejar. Denumirea este originară din Transilvania, unde a apărut ca o calchiere a denumirii germane Weinbrand, cuvânt care este compus din cuvintele vin + ars. În Transilvania, cuvântul „ars” înseamnă și „distilat”, adică supus încălzirii în alambic.