CARAŞ-SEVERIN – Iar factura de energie recentă de 580.000 de lei este determinantă pentru acest proiect, consumul de curent influenţând şi preţul apei!
În localităţile din judeţ, în special în oraşe unde reţelele sunt gestionate de AquaCaraş, preţurile la apă sunt comentate mereu îndeosebi când apar articole despre operatorul de apă. Oamenii susţin că în judeţ reţelele sunt alimentate prin cădere, iar asta ar trebui să o facă mai ieftină, şi că apa este mai scumpă decât în Timiş. „Locurile în care apa vine în reţea prin cădere sunt puţine, răzleţe chiar. În rest, vorbim despre pompare. Ultima factură de curent, cea pe noiembrie, care şi demonstrează că AquaCaraş consumă energie electrică necesară pompării, este de 580.000 de lei (aproape 6 miliarde de lei vechi). Comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2020, este cu 72 la sută mai mare. Chiar şi la Bocşa, unde oamenii spun că este prin cădere din mină, avem şi prin pompare, o aducem de la Ocna de Fier. În toate oraşele avem pompare şi, repet, factura demonstrează faptul că AquaCaraş consumă curent“, ne-a spus directorul AquaCaraş, Gheorghe Filipescu.
În viitorul apropiat, operatorul de apă vrea să-și producă propria energie electrică. „Am fost cu dl Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean, la Băile Herculane şi i-am arătat cum o persoană privată producea curent pe conducta noastră de apă. Sigur că a fost debranşat, acum ne judecăm, povestea e lungă. Revenind însă, vom monta turbine pentru producerea curentului electric pe conductele noastre. Avem făcut deja studiul de fezabilitate pentru acest proiect. AquaCaraş consumă pe lună undeva la 500 de MW, iar conform studiului putem produce în jur de 700 de MW, deci putem distribui şi în sistemul naţional, adică să facem şi un profit cât de mic“, ne-a mai spus Filipescu.
Directorul AquaCaraş a precizat că săptămâna viitoare, când merge la Bucureşti pentru semnarea contractului pe POIM, va căuta şi o sursă de finanţare pentru proiectul turbinelor. Cât despre preţurile apei mai mari decât cele din Timiş, Gheorghe Filipescu spune că: „Acest lucru este total neadevărat. La nivel naţional, pe judeţe, suntem pe locul 26 în privinţa preţurilor la apă, iar AquaTim este cu vreo patru locuri în faţa noastră. Deci, în Timiş apa este mai scumpă decât în Caraş şi vă pot demonstra cu cifre“.
JCS-Nina Curiţa