REȘIȚA – Primăria Reșița mărește cu 300% sau 500% impozitele pe imobilele lăsate de izbeliște!
Starea hotelurilor Semenic și Bistra sau a celor două clădiri Telekom e binecunoscută atât autorităților cât și cetățenilor. Și nu sunt singurele cazuri de acest fel, fie că vorbim despre imobile deținute de firme sau de cetățeni. Sunt și clădiri, deținute de societăți comerciale sau oameni simpli, al căror impozit are o valoare „rușinos de mică”, în exprimarea primarului Ioan Popa. Iată de ce, în ultima ședință de consiliu local, s-a decis majorarea impozitelor cu 300% la șase imobile deținute de firme, respectiv cu 500% la 16 asemenea clădiri, precum și majorarea impozitului cu 500% la 20 de clădiri deținute de localnici.
Primarul cataloghează Hotelul Semenic drept o mizerie, un pericol public pe care au început să crească copaci pe la balcoane. „Am băgat 6 milioane de euro ca să reabilităm centrul, să ținem evenimente. Mi-e rușine să aduc scenă, să pun scaune și în spate să fie această mizerie. Hot-Nic, atât mai rămas din denumirea hotelului. Bucăți de travertin pot să cadă-n capul oamenilor. Dacă nu luăm măsuri, putem fi acuzați noi pentru asta. Lui Gruia Stoica i-am dus trei clienți în limitele evaluării făcute de evaluatorul angajat de lichidatorul lui. Nu vrea să vândă hotelul, chiar și impozitele le-a contestat”, a spus primarul.
Hotelul Bistra se degradează de mai bine de 20 de ani. Clădirile Telekom par să fi apucat-o în aceeași direcție. „Câți ani trebuie să treacă pentru ca să-l forțăm pe Costel Ciobanu să facă hotelul sau să-l vândă? De Telekom vă e milă? Sau aveți idee cât se plătește impozit la Complexul Victoria? Acolo sunt zeci sau sute de chiriași. Numai pe partea pe care o deține S.C. Exe impozitul este de 1.200 de lei pe an. Noi l-am mărit până la 5.200 de lei pe an”, afirma Ioan Popa în ultima ședință de consiliu.
Cât despre majorarea impozitelor la imobile deținute de cetățeni, primarul a dat exemplul clădirilor istorice din Piața Operei din Timișoara, locuite de familii de pensionari ale căror apartamente au valori de 250.000-300.000 de euro. Și-ar putea cumpăra apartamente noi cu 80.000 de euro, dar refuză plece de-acolo pentru că impozitele sunt mici. Niciodată nu vor putea fi reabilitate acele clădiri istorice pentru că oamenii nu vor nici să dea bani, dar nici să se mute. Așa se întâmplă și la Reșița. De aceea, au crescut impozitele pentru clădiri deținute de oameni simpli.
Dar „primăria are și biciul, și ciocolata”, în expimarea primarului.
Popa a vorbit despre blocurile anvelopate pe fonduri europene: 60% din costuri sunt fonduri europene, primăria a pus 20%, cetățenii au pus tot 20%, primăria creditându-i pe 5 ani pentru asta. Cei care-și fac fațadele din inițiativa lor, sunt scutiți de 50% din impozitul pe clădire timp de cinci ani. „ Noi încurajăm anveloparea pentru că oamenilor le scad costurile la energie cu până la 70% și se schimbă estetica orașului. Cred că mergem într-o direcție corectă”, a încheiat primarul.
JCS-Ionel Ivașcu