REȘIȚA – „AMKA”, rezultatul unui parteneriat prilejuit de aniversarea a 250 de ani de foc nestins la Reșița. Așa s-a născut cea mai recentă premieră a Teatrului de Vest!
Teatrul reșițean a depus în parteneriat un proiect la Fondul Cultural Național pentru sesiunea de toamnă. Prin acest proiect a fost lansat un concurs de dramaturgie despre cum va arăta Reșița peste alți 250 de ani. Din 85 de proiecte la nivel național, 17 au primit finanțare. Pe locul 5, proiectul despre viitorul Reșiței. Câștigătorul, Remus Octavian Câmpean, este un istoric matematician din Cluj.
„S-a informat și credem că a ieșit un spectacol foarte bun. Cel puțin feed-back-ul după primele reprezentații a fost foarte pozitiv. Spectacolul este unul avangardist, foarte modern, de tip alternativ cum nu am mai avut până acum la Reșița. Vicepreședintele CJ Marius Isac, care a fost în sală și salutăm acest lucru, s-a exprimat ca fiind un spectacol impresionant, fabulos. Nu se aștepta să fie un spectacol atât de modern la Reșița”, ne-a spus directorul teatrului reșițean.
Astăzi, de la ora 18:00, „AMKA” se joacă pe scena casei de cultură din Caransebeș. Între cele două instituții există o frumoasă colaborare prin care premierele teatrului reșițean sunt jucate și la Caransebeș. De altfel, instituția caransebeșeană s-a dovedit o gazdă primitoare și pentru spectacole din cadrul festivalului de teatru pentru copii organizat de teatrul reșițean. Ionescu își dorește ca „AMKA” să fie jucat pe scenele din țară. Vrea ca spectacolul să fie înscris și să fie selecționat la festivalurile de profil precum „Teatrul scurt” de la Oradea, „Teatrul nou” de la Arad sau „Atelier” de la Baia Mare unde teatrul reșițean a primit deja invitația de a juca spectacolul „Scene bizare după Urmuz”.
JCS-Ionel Ivașcu