BERZASCA – Deși greu de pornit să-și spună of-ul, Nicolae Petru Furdui, primarul comunei Berzasca, a explicat cum a ajuns în imposibilitate de plată pentru multe cheltuieli ale administrației publice locale!
Primarul comunei Berzasca se numără între primarii de altă culoare politică decât PNL, care au fost vitregiți de modul cum s-au împărțit banii din fondul de rezervă, la rectificarea bugetară. Are foarte multe probleme nerezolvate, riscă să nu poată încheia anul, situația în care se află este una fără precedent, deși se află la cârma administrației publice locale de peste două decenii: „Sunt dezamăgit de modul cum s-au repartizat sumele prin rectificarea de buget prin hotărâre de guvern, spune edilul Nicolae Petru Furdui. Comuna Berzasca nu a primit niciun ban, cu toate că înainte de ziua în care s-a adoptat hotărârea de guvern am fost personal și am solicitat sprijin prefectului Cristian Gâfu, în sensul că Primăria Berzasca se află într-o situație inedită, ceea ce nu s-a întâmplat de 26 de ani, de când sunt primar, să nu am posibilitatea să dau salariile angajaților și nici să plătesc facturile de curent, lemne de încălzit pentru primărie, cămine culturale, școli, bloc de locuințe sociale, facturile de telefonie, fiindcă trebuie să funcționeze primăria ș.a. Am solicitat bani ca să pot să ies până la sfârșitul anului, măcar cu funcționarea. Să nu mai vorbesc de sumele care trebuiau plătite pentru cofinanțarea proiectelor naționale și europene, pe care le am în derulare“.
Primarul comunei susţine că a fost viciat de această procedură de alocare a bugetelor anuale și a rectificărilor bugetare de la investirea Guvernului PNL și până astăzi, indiferent cine l-a condus. „Nu s-au alocat sumele pentru acoperirea majorării contractelor de lucrări determinate de Ordonanța 114. Asta a însemnat ca efortul principal să fie pus pe umerii autorității locale, din impozitele și taxele locale, adică din veniturile proprii. Pe de alte parte, diminuarea bugetelor de anul trecut și anul anterior au fost generate și de subfinanțarea de alocare directă a bugetului la capitolul asistență socială, mă refer la persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, pentru care nu s-au dat bani anul trecut decât până la nivelul lunii septembrie, de acolo rămânând singur prin eforturi financiare tot din veniturile proprii ale unității administrativ teritoriale, când am achitat restul de plată pentru persoanele angajate. Anul acesta, în ianuarie 2021 au fost blocate conturile primăriei pentru neachitarea contribuțiilor la stat pentru acest tip de cheltuieli, respectiv salariile însoțitorilor persoanelor cu handicap. Asta a însemnat o diminuare a bugetului pe anul acesta pentru plată, care nu s-a efectuat în anul 2019, când Guvernul trebuia să aloce banii pentru această cheltuială. Pentru că fiecare UAT trebuie să contribuie la aceste cheltuieli. Pe de altă parte, anul 2019 a însemnat anul de debut al pandemiei, cu perioada instituirii stării de urgență, iar autoritățile publice locale au fost obligate să facă niște cheltuieli și pentru diminuarea efectelor pandemiei, mă refer la achiziția de material dezinfectant pentru spălarea străzilor, pentru dezinfecția scărilor de bloc, pentru cumpărarea dispersoarelor. Comuna Berzasca, în comparație cu alte comune din județul Caraș-Severin, are o specificitate aparte, are blocuri de locuințe, sunt 200 de familii ce trăiesc în blocuri, pentru care am făcut cheltuieli, pentru care n-am primit bani nici în bugetul pe 2019, nici pe cel din 2020 și nici în rectificările bugetare”, a precizat Furdui.
Se ţine cont doar de culoarea politică
Primarul a explicat să sunt lucruri adevărate care au afectat nu atât primarul din comuna Berzasca, ci întreaga comunitate. „Nu este corect, fiindcă atunci când se face o alocare bugetară, trebuie să se facă în baza legii finanțelor publice locale, conform legii 273/2006, care spune că se face pe baza unei formule generate de raportul dintre suprafața intravilanului, numărul populației, lungimea rețelelor stradale și infrastructurii, la nivelul de trai pe cap de locuitor. Aceste date sunt parte componentă din formula care ar trebui să reprezinte baza legală a alocărilor bugetare de la nivelul bugetului de stat. Lucrurile acestea nu se întâmplă, acum nu se ține cont decât de o culoare politică, e un abuz flagrant. Toate autoritățile publice care lucrează cu banii sunt supuse controlului Curții de Conturi. Oare Curtea de Conturi care trebuie să vegheze nu numai la noi, cei micuți, ci și la cei mari, să vadă că nu se respectă legea atunci când se alocă bugetele locale, acum ei de ce nu supervizează pentru încălcarea flagrantă a legii?”, a mai adăugat Furdui.
JCS-Alexandra Gorghiu