DALBOȘEȚ – Pentru comuna almăjeană, sâmbătă, 18 septembrie 2021, a fost o zi în care emoția, bucuria, culorile toamnei și amintirile s-au împletit într-un mod aparte în cadrul unei manifestări spiritual-culturală ce va rămâne în memoria colectivă a locuitorilor de aici!
Ziua a debutat cu întâmpinarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, de către fii și fiice ale satului, veniți de aproape sau de departe la această întâlnire de suflet, organizată de Primărie și parohia de aici. Primarul Florin Curița a reușit să aducă acasă istorici, cercetători, profesori, medici, academicieni, economiști, oameni de cultură, care s-au născut în Dalboșeț și care acum își desfășoară activitatea în diverse domenii de activitate din Banat, din țară și străinătate.
Prima parte a acestei sărbători locale a debutat cu o slujbă de Te Deum oficiată de către Părintele Episcop, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, precum și cu un Polihroniu. A urmat de o slujbă de pomenire pentru preoții care au slujit în biserica parohială, precum și pentru toți fiii satului adormiți în Domnul. La finalul sfintelor slujbe, Preasfinția Sa a ținut și un cuvânt în care a subliniat rolul determinant pe care l-a avut și îl are biserica în viața credincioșilor, ea fiind inima satului românesc. „Fiii satului din Dalboșeț au venit, de aproape sau de departe, în Bethleemul lor și cu toții ne-am rugat în biserica din inima satului, în biserica în care ei au fost botezați, unii dintre ei s-au cununat (…)Biserica este mama noastră”, a precizat ierarhul.
Părintele Episcop a oferit mai multe Diplome de excelență „Episcop Emilian Birdaș” primarului Florin Curița, preotului paroh Ion Stroescu, profesoarei Icoana Budescu, secretarului Mihai Imbrea. Diplomele se dau celor care se străduiesc să păstreze credința, cultura și toate valorile care ne definesc ca neam.
Lansare de carte și diplome!
În partea a doua a întâlnirii, lucrările acestei reuniuni de suflet s-au mutat în Căminul cultural unde a fost lansat al doilea volum „Dalboșeț – Studiu monografic”, ediția a doua, avându-l ca autor pe doamna profesor Icoana Budescu, născută în localitatea Globu Craiovei, dar căsătorită la Dalboșeț cu profesorul Nistor Budescu și stabilită aici. Au fost susținute mai multe alocuțiuni de către doamna Budescu, domnul primar Florin Curița și de alți fii ai satului, care activează în mai multe domenii de activitate atât în țară, cât și în străinătate. Doamna profesor a activat la școala din Dalboșeț foarte mulți ani și, în ultima parte a activității sale didactice, a fost și director al acestei școli, identificându-se cu acest sat, cu locuitorii acestei comune, și arătându-și dragostea pentru elevii care au urmat cursurile școlii din Dalboșeț. Despre volum au vorbit autoarea, scriitorul Ion Marin Almăjan și directorul UZPR, uniune care a sprijinit apariția acestui volum, Doru Dinu Glăvan. Cartea va rămâne una dintre comorile neprețuite ale comunei Dalboșeț.
Evenimentul a culminat cu înmânarea mai multor diplome, distincții și titluri de „Cetățean de onoare” pentru unii dintre fiii satului. Este vorba despre oameni născuți în Dalboșeț sau în satul aparținător Șopotu Vechi, care activează în diverse domenii de activitate, oameni care țin strânsă legătura cu comuna din Valea Almăjului, oameni care sunt în mijlocul satului, îl sprijină și îi duc renumele mai departe. Astfel, au primit titlul de cetățean de onoare profesorii Icoana Budescu, Florina Maria Băcilă, Iosif Băcilă, Ovidiu Badescu, renumiții medici Sorin Pescariu, Mihai Băcilă, Păun Fuicu, Iosif Badescu, Adrian Bădescu, Andrei Gheorghe Zeno, Paul Purea, medicul comunei Crenguța Imbrea, Nina Curița, redactorul-șef al CAON și Jurnal de Caraș-Severin, inginerul Dinicu Budescu și psihologul Nistor Becia care activează în Marea Britanie. Toți cei onorați au depănat amintiri, au evidențiat importanța satelor Dalboșeț și Șopotu Vechi pentru ei, au vorbit despre viitor și au mulțumit autorităților locale.
„A fost un eveniment deosebit și sper că toată lumea este mulțumită. Am încercat să aduc acasă pe cei plecați pentru că cea mai frumoasă parte a vieții se leagă de aceste locuri. Le mulțumesc tuturor celor au fost prezenți și celor care m-au ajutat cu organizarea. Vom mai face astfel de reuniuni, vom mai avea idei care să readucă comunei Dalboșeț prestigiul de odinioară. Sper ca toți fiii satului să ne sprijinim și să gândim un viitor frumos pentru comuna noastră și îmi doresc să vină și ziua în care tinerii nu vor mai pleca, iar mulți dintre cei plecați să se întoarcă acasă“, ne-a spus primarul Florin Curița.