Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Recent, Asociaţia Speologică „Exploratorii“ din Reşiţa a sărbătorit 60 de ani de activitate, iar cu acest prilej, membrii asociaţiei au montat o placă comemorativă la intrarea în peştera Racoviţă din Cheile Caraşului! 

Asociaţia Speologică „Exploratorii“ din Reşiţa desfăşoară o bogată activitate în explorarea peşterilor de pe teritoriul judeţului Caraş-Severin. Zilele trecute, membrii acestei asociaţii au montat o placă comemorativă la intrarea în peştera Racoviţă, amplasată în Cheile Caraşului, marcând astfel peste 60 de ani de activitate speologică. Totodată, cei ce sunt pasionaţi de explorarea şi conservarea peşterilor pot să se alăture proiectelor de viitor ale acestei asociaţii.

„Suntem pregătiți pentru provocările viitorului! De 60 de ani mereu împreună la bine și la greu, în subteran și la suprafața carstului din Banat. Cu noi, nimeni nu rămâne în urmă! De 60 de de ani privim spre adâncuri. 60 de ani de explorare a peșterilor și avenelor din județul Caraș-Severin, România. Peștera Racoviță este locul în care a început istoria Asociației Speologice <<Exploratorii>>, după ce a fost explorată de patru tineri, viitori speologi. Grupul l-a avut ca mentor pe Horst Neff, un reșițean iubitor al naturii și orientării turistice, care activează și în prezent în ASE. Dezvoltarea peșterii este de 350 metri și a fost formată de pârâul Comarnic, făcând parte din sistemul carstic ExploratoriiRacoviță. La intrarea în peștera Racoviță, am amplasat o placă comemorativă de 60+ ani Exploratorii. Am ascultat povestea începutului asociaţiei spusă de membrul nostru de onoare Horst Neff, cel care a îndrumat pașii grupului în 1959 și care este alături de noi și în 2021. Am ascultat relatările lui Iosif Morac, vicepreședintele asociaţiei și un neobosit speolog mereu la datorie în Exploratorii. Povestea Exploratorii merge mai departe! Vino alături de speologii din Asociaţia Speologică <<Exploratorii>> dacă vrei să lucrezi în proiecte care contează“, arată reprezentanţii asociaţiei.

JCS-Nicoleta Moraru