Caraş-Severin, Romania

BOCŞA – În această lună, voluntarii de la Ambulanţa pentru Monumente-Banat, sprijiniţi de Asociaţia „Prin Banat“, se vor afla la Bocşa pentru a începe reabilitarea acoperişului turnului de alimentare al furnalului!

„Ajută-ne să salvăm patrimoniul bănățean!“ este mesajul transmis recent de către Ambulanţa pentru Monumente-Banat şi Asociaţia „Prin Banat“, care trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că turnul de alimentare al furnalului din Bocşa a rămas fără… „căciulă!“. Intervenţia la acest monument istoric constă în refacerea, practic de la zero, a acoperişului. Iar pentru salvarea acestui simbol al oraşului Bocşa, dar şi al Caraş-Severinului, cele două asociaţii au demarat o amplă campanie de strângere de fonduri în vederea achiziţionării materialelor necesare pentru învelitoare.

„De câțiva ani, Turnul de alimentare al furnalului din Bocșa a rămas fără… <<căciulă>>, intervenția de punere în siguranță având în vedere refacerea de la zero a acoperișului ce acoperea cândva acest turn, prin tehnici tradiționale, respectând etapele și felul în care acesta a fost construit. Această campanie are ca rol asigurarea materialelor necesare pentru realizarea acestei învelitori. Cine suntem? Începând cu anul 2021, proiectul Ambulanța pentru Monumente este implementat în județele Timiș și Caraș-Severin de Asociația Prin Banat, iar anul acesta avem ca scop patru intervenții. Luna august ne-o vom petrece la Bocşa, acolo unde vom pune în siguranţă Turnul de alimentare al furnalului de la Bocşa – clădire monument istoric categoria B“, a arătat echipa de proiect.

Turnul de alimentare al furnalului, monument istoric, rămâne martorul unei lungi istorii siderurgice, atât a orașului Bocşa, cât și a întregului Banat Montan. Este valoros atât din punct de vedere arhitectural şi estetic, cât și din punct de vedere tehnic, prin componentele păstrate și elementele adiacente acestuia (canal de aducțiune, aliniament de arbori seculari, gară etc). Prin silueta inconfundabilă a turnului furnalului în peisajul oraşului, acesta prezintă şi un mare potențial turistic.

Despre intervenție, echipa de proiect de la Ambulanţa Monumentelor-Banat a precizat şi detaliile tehnice în ceea ce priveşte reabilitarea acoperişului. Mai exact, a anunţat că reabilitarea va consta în realizarea unei noi structuri de acoperire a turnului, proiectată pe baza elementelor prăbușite, descoperite la baza acestuia. Noua structură de lemn va fi acoperită cu tablă fălțuită pe suport de astereală, ca urmare a studiului istoric întocmit anterior. În urma montării schelelor se va inspecta starea zidăriei de la nivelul cornișelor și se va interveni prin recompletări punctuale acolo unde va fi cazul. Premergător acestei intervenții se va realiza şi igienizarea monumentului și a perimetrului acestuia, eliberând zona de vegetația excesivă, de deșeuri și moloz.

JCS-Nicoleta Moraru

Detalii despre cum puteți sprijini financiar această inițiativă AICI