REȘIȚA – Unii medici din Timişoara au refuzat primirea uneia dintre victimele accidentului. Doctorul Romeo Dumitrescu a operat, pe propria răspundere, aproape cinci ore, doar cu o asistentă debutantă, salvând viaţa bărbatului de 32 de ani. Prefectul judeţului, sătul de situaţii tragice, va sesiza Ministerul Sănătăţii!
După cum ați putut citi pe CAON joi seara, două maşini s-au ciocnit pe Valea Ţerovei. Două victime au fost transportate la spital, doar că una dintre ele, un bărbat de 32 de ani, a fost în stare gravă. Având un diagnostic şocant, victima trebuia trimisă la Timişoara, mai ales că având şi o leziune de aortă, iar la Spitalul Judeţean neexistând pompă cardiacă şi instrumente pentru o astfel de leziune, era foarte riscantă o intervenţie la Reşiţa. Şi, totuşi, intervenţia s-a făcut la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa pentru că răspunderea pentru o operaţie ce a durat aproape cinci ore şi-a asumat-o chirurgul Romeo Dumitrescu. Asta după ce la Urgenţe, în timp ce se „negocia“ cu Timişoara, doctorul Măgureanu a reuşit să stabilizeze pacientul abordând o venă centrală cu trimiterea cateterului până-n cot.
„Leziunile acestui băiat au fost multiple, a fost un caz monumental: traumatism cranio-facial, anevrism pe aortă toracică post traumatic, hemotorax bilateral prin contuzie pulmonară bilaterală, heriperitoneu cataclismic, peritonită prin ruptură de organe cavitare, respectiv stomac şi colon transvers, ruptură de ficat, ruptură de pancreas, ruptură de vase (arteră colică medie, arteră pilorică, arteră gastroepitonică), ruptură de diafragmă. Am operat acest bolnav doar cu o asistentă debutantă. Deci, cu această echipă măreaţă am operat cam singur şi toată răspunderea juridică mi-a căzut mie în cap. Am operat vreo 5 ore, până după miezul nopţii, pe la 0.30 am încheiat. Noi nu avem pompă cardiacă, nu avem nici instrumente pentru leziunea de aortă, ştiu pentru că eu am operat în Franţa aşa ceva. Astea sunt intervenţii care, sub nicio formă, nu se fac la Reşiţa, de aceea am fost surprinşi că tocmai colegi de-ai noştri de pe la Timişoara s-au poziţionat ferm şi nu au vrut să primească acest caz. Este o situaţie pe care am raportat-o la prefectul judeţului. Am o deosebită apreciere faţă de domnul Gâfu pentru că este un om cu care se poate discuta, l-am rugat să încerce demersuri pentru a rezolva această situaţie. Şi, împreună cu factorii decidenţi să ne spună clar ce să facem: nu ne mai trimiteţi pacienţi la Timişoara! Şi atunci ne apucăm de intervenţii cu ce avem şi cu ce putem, dar nu se mai poate să stăm tot timpul la mila lor“, ne-a spus medicul Romeo Dumitrescu.
Având în vedere că se tot vehiculează faptul că medicii din Timişoara nu mai prea vor să primească pacienţi din Caraş-Severin pentru că li se trimit continuu cazuri, unele uşoare ce pot fi rezolvate local, l-am întrebat pe dr. Dumitrescu ce părere are despre aceste zvonuri. Chirurgul reşiţean le contrazice vehement: „Fără să aibă o susţinere serioasă nu cred că îşi permite nimeni, mai ales că s-ar putea să i se impute aşa ceva. Sunt, într-adevăr, cazuri care s-ar fi putut rezolva la un spital judeţean. Dar, în condiţiile în care, noi am cerut să fim doi într-o gardă şi ni s-a refuzat, după ce ministrul ne-a aprobat acest lucru, iar în alte chestiuni organizatorice, în loc să fim sprijiniţi ni se tot dă în cap şi suntem peste tot blamaţi, inclusiv de către autorităţi. Nimeni n-a făcut nimic, în afară de Sorin Frunzăverde, care s-a implicat“.
Salvatorul băiatului implicat în accidentul de pe Valea Ţerovei a revenit la caz şi a spus: „Deci, dacă acesta este un caz simplu, apropos că noi trimitem orice caz simplu la Timişoara, vă înşelaţi. Am pus diagnosticul precis, astfel încât imediat după imagistică, el trebuia să fie trimis în minutul următor la clinicile din Timişoara. Accidentele acestea sunt din ce în ce mai frecvente şi nu se rezumă doar la cele rutiere. Eu am mai avut un băiat, un caz similar cu leziuni multiviscerale şi multivasculare, în care am operat tot 5-6 ore, fiindcă la Timişoara nu-l primeau, că noi trimitem numai cazuri simple, bătaie de joc faţă de eminenţele lor. Eu aşa ceva nu am mai pomenit, indiferent că e caz simplu sau complicat, o clinică universitară în lumea aceasta nu se eschivează să primească cazurile, din moment ce se consideră că aici nu sunt condiţiile necesare să fie tratat pacientul şi să fie salvat“.
Dacă tot este mereu apelat să intervină pentru salvarea vieţii cărăşenilor în lumea medicală din Timiş, l-am întrebat pe prefectul judeţului, Cristian Gâfu, ce părere are despre astfel de situaţii. „Vom căuta să rezolvăm şi aceste neînţelegeri. Ştiu de cazul de la accident, ştiu de multe cazuri. Marţi, 10 august, am convocat decidenţii din lumea medicală cărăşeană. Am convocat de asemenea, şeful ISU Semenic, şeful Poliţiei cărăşene, şefa Ambulanţei pentru că aceste lucruri din lumea medicală trebuie să fie cunoscute şi de aceste instituţii. După această analiză, voi discuta şi cu cei din Timişoara, cumva pisica trebuie ruptă în două. Sunt lucruri care merg greu în orice domeniu, dar când vorbim de vieţi omeneşti nu trebuie să existe lipsă de comunicare, orgolii medicale, lipsă de instrumente medicale. Tot respectul pentru doctorul Dumitrescu că a mai salvat un tânăr, tot respectul pentru toţi medicii care ştiu că menirea lor este să îşi facă treabă. Mai ales că ei au ales să fie medici!“, a spus prefectul Cristian Gâfu.
JCS-Nina Curiţa