CARAȘ-SEVERIN – Este vorba despre campania itinerantă „Isprava, povestea unei ii în America“, iniţiată de Asociaţia „La blouse Roumaine“ care prezintă moştenirea culturală românească de peste Ocean!
Numele Alinei Celia Cumpan este, cu siguranţă, cunoscut multor reşiţeni şi cărăşeni, datorită activităţii culturale desfăşurate în cadrul Casei de Cultură a Studenţilor din Reşiţa, pe care a condus-o până s-a stabilit, în 2010, la Chicago. Dealtfel, ea a avut iniţiativa realizării bustului poetului Ion Chichere, lucrare semnată de prof. Petru Comisarschi, bust despre care ultima oară se ştia că a fost expus în cadrul serilor de poezie şi muzică folk organizate cu ani în urmă de omul de afaceri Dan Popoviciu. Alina a reuşit să se impună şi în comunitatea româno-americană din Chicago, atât ca poetă şi editorialistă, cât şi în calitate de fondatoare a organizației “Authentic Society for the Romanian Language”, sub egida căreia a inițiat și grupul “Șezătoarea“ la Chicago. Ea s-a alăturat campaniei itinerante „Isprava, povestea unei ii în America“, iniţiată de Asociaţia „La blouse Roumaine“, fiind aleasă de fondatoarea acestei asociaţii, Andreea Tănăsescu, să preia ştafeta călătoriei iei Principesei Ileana timp de un an. Trebuie menţionat că prin intermediul acestei asociaţii a fost instituită „Ziua Universală a Iei“, sărbătorită pentru prima dată în 24 iunie 2013.
Referitor la campania itinerantă în care a fost cooptată şi cărăşeanca noastră, aceasta a debutat duminică, 18 iulie 2021, online, pe platforma Zoom şi își propune să prezinte, într-un mod interactiv și inovativ moștenirea culturală românească de peste Ocean. Totul a pornit de la povestea Principesei Ileana, fiica cea mică a Reginei Maria, care între 1950 și 1961 a călătorit de-a lungul și de-a latul Americii, ținând sute de conferințe în care a vorbit oamenilor despre România și despre situația tragică a țării sale în comunism.
„La 30 de ani de la căderea comunismului, precizează Andreea Tănăsescu, ia Principesei Ileana, reconstituită de Alina Goga din Zalău, după originalul de la Kent State University Museum, donată Asociației «La blouse roumaine», și-a început noua călătorie americană.
Am denumit-o «Isprava. Povestea unei Ii în America» după numele yachtului Principesei, aceasta fiind și prima femeie din România care a obținut brevetul de căpitan de cursă lungă. «Isprava» va aduna poveștile iilor, cămășilor și costumelor tradiționale plecate peste Ocean, acum 100 de ani sau acum 1 an, ale oamenilor care le păstrează, le colecționează, le țes, le cos, le studiază și le promovează, transmițându-le mai departe generațiilor următoare. O parte sunt pe blogul dedicat, însă toate vor face parte dintr-o platformă a artei și textilelor tradiționale românești din lume, materializând astfel una dintre misiunile principale ale comunității și Asociației «La blouse roumaine IA»“.
Călătoria Alinei în America şi povestea pietrelor din Mercina
Originară din satul Mercina, comuna Vărădia, Alina Celia Cumpan povesteşte cum a părăsit România în 2010, fără să care altceva în bagaj decât Biblia, steagul românesc şi nişte pietre: „În septembrie 2010 părăseam România cu destinaţia USA. Era toamnă… şi-n mine, şi-n afara mea. Am spus-o şi o repet, printre niște țoale (haine în dialectul bănăţean) am luat cu mine, din toată biblioteca familiei, doar Biblia (necitită în România, citită în America), câteva pietre din faţa casei părinteşti şi steagul ţării. Înainte de prima vizită a părinţilor mei în America, la 5 ani de la plecarea mea din ţară, mama m-a întrebat ce să îmi aducă. Am cerut o ie. Mi-a adus ia ei, cusută de ea la Liceul Pedagogic din Caransebeş şi ia bunicii dinspre tata, multe icoane şi alte pietre, tot din faţa casei, de la Mercina. La ani distanţă, muşcată de doruri, am înfiinţat Authentic Society for Language and Romanian Culture, iar în 2019 am împlinit un vis, racordat la dorinţele comune ale altor suflete minunate din comunitatea Româno-Americană din Chicago, aducând la viaţă «Şezătoarea» la Chicago, ca un proiect permanent în cadrul ONG-ului cultural înfiinţat în 2017. Andreea Diana Tănăsescu şi «La blouse roumaine» mi-au inspirat traiectoria păstrătoare de comori strămoşeşti“.
Iniţiatoarea campanei argumentează că a ales-o pe Alina să participe la călătoria „Isprava“, în primul rând pentru că a văzut una din cele mai bine organizate şezători, în acest moment, din SUA. Decizia finală a fost în 2020, când Alina a reuşit să strângă comunitatea din Chicago şi să participe cu porturi din toate regiunile ţării la Ziua Universală a Iei. În cadrul întâlnirii online de duminică, ea a spus că primeşte cu mari emoţii cămaşa Principesei din mâinile Cristinei Petrescu, venită din Philadelphia la Chicago, drumul parcurs obligând-o să scrie, împreună cu comunitatea româno-americană din Chicago, o filă demnă de povestit după un an.
„Ia Principesei Ileana nu vine de la Cristina la Alina, vine de la comunitate la comunitate, a subliniat Alina. În Chicago nu e doar «Şezătoarea», este şi «Şezătoarea bunicii», în cadrul Bisericii Sf. Maria, de aceea doresc să o duc la slujbele noastre româneşti, în bisericile noastre, la mormântul lui Mircea Eliade, iar dacă fetele din cadrul şezătorii îşi iau zborul spre casă, mi-aş dori să o aduc şi pe pământul natal, în România, de unde să se întoarcă cu o cutiuţă de pământ. Eu nu am decât pietre de acasă, nu am adus şi pământ“.
În aceste zile, Alina se află în concediu în România, ea revenind acasă, la Mercina, de unde culege alte pietre pe care să le ducă peste Ocean.
JCS-Alexandra Gorghiu