REŞIŢA – Data de 3 iulie, când se împlinesc 250 de ani de la aprinderea focului în furnalele Franziskus și Josephus, ne prinde fără monedă aniversară!
Doar două zile ne despart până la aniversarea Reşiţei, sâmbătă, 3 iulie, fiind ziua de naştere a oraşului. Cu toate acestea, deşi oficialităţile locale au intenţionat şi au făcut demersuri încă de anul trecut să avem monedă aniversară emisă de Banca Naţională a României, se pare că lucrurile se mişcă mai greu decât am fi crezut spre deloc. Aşadar, vestea proastă este că BNR n-a emis nici o monedă aniversară în primele şase luni ale anului, deşi au fost propuneri, deci nu doar pentru noi, pentru Reşiţa, pentru nimeni, nicio personalitate, oraş sau eveniment nefiind marcate astfel la nivel naţional.
Totuşi, în partea a doua a anului, ar fi ceva speranţe, aşa cum a precizat din partea primăriei, Dorinel Hotnogu: „Noi am trimis mai multe adrese, la Romfilatelia pentru timbru şi nu am obţinut emiterea unui timbru, ci un întreg poştal, adică un plic timbrat cu Reşiţa-250. La fel, am trimis la Banca Naţională o adresă pentru includerea în calendarul de emiteri de monede aniversare pe acest an, adresă pe care am trimis-o şi la Ministerul de Externe şi la Ministerul Culturii, fiindcă şi ei au trimis, la rândul lor, anul trecut. Din informaţiile pe care le deţin, nu s-au mai emis anul ăsta monede aniversare din cauza pandemiei. Noi am vrut pentru data de 3 iulie, dar aşa ni s-a transmis, că pentru prima parte a anului nu s-au mai emis monede, o să vadă dacă o să se emită în partea a doua a anului. Urmează să se ia o decizie la nivelul conducerii BNR“.
Interesant este că şi anul trecut a fost pandemie şi BNR a emis, totuşi, monede aniversare, Caransebeşul mândrindu-se chiar cu moneda de aur, cu o valoare nominală de 100 lei, pentru aniversarea a 160 de ani de la naşterea generalului Ioan Dragalina, într-un tiraj de 500 de exemplare.
Întreg poştal Reşiţa-250 da, mărci poştale personalizate ba!
Cât despre întregul poştal cu Reşiţa-250, adică un plic timbrat, e bine şi aşa decât deloc, însă preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin, Erwin Iosef Ţigla, iniţiativa aparţinând acestui for, era revoltat că a trebuit să facă demersuri în alte ţări pentru timbre, fiindcă în România nu se poate: „Dacă n-am reuşit, primăria şi eu, personal, cu toate diligenţele făcute, ca anul acesta să realizăm la Romfilatelia un timbru, care să marcheze cei 250 de ani de industrie la Reşiţa, la vernisajul expoziţiei filatelice cu participare internaţională «Etnic 2021 – Reşiţa 250 – Un panou» care s-a desfăşurat vineri, la universitate, am prezentat pentru prima dată în public ceea ce am făcut personal, mărci poştale personalizate, respectiv cele trei logo-uri realizate de primărie, de artistul plastic Bogdan Piperiu şi arhitecta Ioana Mihăescu. Toate cele trei mărci poştale personalizate le-am făcut în Republica Moldova, Ucraina, Germania şi Austria. Deci, ceea ce am reuşit să realizăm în alte ţări, în România, ţara noastră, n-am putut. Asta înseamnă, cât de importanţi suntem noi pentru politica de la Bucureşti“.
Reprezentantul primăriei, Dorinel Hotnogu, a mai precizat că s-a realizat acest lucru în cinci ţări, adică şi în Croaţia, adăugând că s-au făcut în continuare demersuri, chiar dacă nu au fost realizate mărcile poştale pentru data de 3 iulie, astfel încât măcar în partea a doua a anului Romfilatelia să realizeze o emisiune de timbre cu Reşiţa-250. Colecţionarii pot, în schimb, să-şi achiziţioneze plicurile timbrate dedicate oraşului de la orice oficiu poştal.
JCS-Alexandra Gorghiu