Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Suspendat anul trecut din cauza pandemiei, simpozionul sub acest generic va avea loc anul acesta în perioada 11 – 12 iunie!

Un weekend de vis se anunță în stațiunea de pe Valea Cernei, asta datorită reluării acestui eveniment, foarte bine organizat timp de trei ediții la rând de Primăria Băile Herculane, Cenaclul Domogled, împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului și Direcției Județene pentru Cultură Caraș – Severin.

Lucrările se vor desfășura la Hotelul Dacia, însă organizatorii au inclus anul acesta și câteva manifestări inedite, așa cum a precizat din partea gazdelor muzeograful Dorin Bălteanu: „După o pauză nedorită de 1 an, simpozionul, inițiat din 2017 de Primăria Băile Herculane împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), se reia cu cea de-a IV-a ediție. Avem invitați din toată țara, oameni de cultură, reprezentanți ai instituțiilor statului, de la nivel local și central, iar în acest an sunt pregătite mai multe noutăți. În primul rând este vorba de deschiderea unei noi secțiuni a simpozionului, și-anume, secțiunea „Turism și Cultură la Băile Herculane” în cadrul căreia vom lansa prima rută cultural-turistică dezvoltată la nivel național pe teritoriul a trei județe, Caraș-Severin, Mehedinți și Gorj, intitulată „Pe urmele lui Hercules”, rută recunoscută oficial de către Ministerul Turismului în august 2020. A fost realizat și un videoclip de promovare a acestei rute turistice, care va fi lansat împreună cu proiectul sâmbătă, 12 iunie 2021, la secțiunea nouă – „Turism și Cultură la Băile Herculane”. De asemenea, vom mai avea o noutate absolută, este vorba despre concertul de muzică clasică în peștera „Grota haiducilor” susținut de o formație camerală din Timișoara. Suntem foarte emoționați, fiindcă vrem să iasă bine acest concert în decorul autentic al peșterii, pentru a deveni o tradiție. Gândim concertul de mai bine de 10 ani și dorim să capete continuitate la Băile Herculane. De asemenea, mai avem pregătite și alte momente speciale, dezveliri de plăci omagiale ca cea a protopopului cronicar Nicolae Stoica de Hațeg și vom reface placa de la uzină, care a dispărut după anii 1990 și care a fost dedicată celei mai importante vizite la Băile Herculane, cea a împăratului Franz Iosef, a regelui Carol I al României și a regelui Alexandru I al Serbiei, în anul 1896, când s-au întâlnit pentru inaugurarea canalului navigabil Porțile de Fier, în urma căreia a avut loc o masă festivă la Cazinoul din Băile Herculane cu peste 300 de invitați de seamă”.

Simpozionul face parte din cadrul manifestărilor anuale organizate de Primăria Băile Herculane, începând cu iunie 2017, manifestări dedicate evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei. Secțiunea de comunicări științifice a simpozionului va evoca prin prelegerile prezentate, două personalități istorice importante și un moment din istoria stațiunii Băile Herculane.

Referitor la cele trei aniversări evocate în acest an, acestea sunt: bicentenarul Revoluției lui Tudor Vladimirescu (1821 – 2021); 270 de ani de la nașterea protopopului cronicar Nicolae Stoica de Hațeg, cronicar al Banatului, primul numismat și epigrafist român, primul cronicar român al Băilor Herculane (1851 -2021); 125 de ani de la întâlnirea la Băile Herculane a împăratului Franz Iosef cu Carol I, regele României și Alexandru I, regele Serbiei (1896 – 2021). De asemenea, vor fi făcute cunoscute proiectele de arhitectură privind reabilitarea unor obiective de patrimoniu din Băile Herculane, prezentate de autorii lor, precum și alte proiecte importante pentru dezvoltarea stațiunii aflate în curs de derulare.

JCS-Alexandra Gorghiu