CARANSEBEŞ – Din fragmentele statuii, aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, s-ar putea reconstitui monumentul, dacă dă o mână de ajutor Consiliul Judeţean!
Faptul că în municipiul de pe Timiş şi Sebeş a existat cândva o statuie dedicată frumoasei, sensibilei şi nefericitei împărătese bavareze se datorează tot unor femei. Din istoricul acestui monument, muzeul caransebeşean relatează că în anul 1914 comunitatea orașului Caransebeș a hotărât să realizeze o statuie a împărătesei, dată fiind admiraţia pentru împărăteasa Elisabeta, alintată Sisi, niciodată mulţumită de propria viaţă, însă una din cele mai adorate figuri feminine din fostul Imperiu Austro-Ungar. Inițiativa aparține Asociației Femeilor din oraș, Comunităţii Femeilor Ortodoxe, comunităţii femeilor catolice şi comunităţii femeilor evreice, în acest demers implicându-se și omul de afaceri Ioan Johann Biebel, proprietarul carierei de marmură de la Ruschița, care a donat marmura necesară realizării statuii.
S-a făcut apel la sculptorul Ianos Horvay, de origine maghiară, pentru a sculpta imaginea împărătesei Sisi, acesta câștigându-şi renumele prin realizarea statuii lui Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare din 1848, aşa cum aflăm dintr-un istoric relatat de muzeul caransebeşean. Sursele, se mai menţionează, confirmă că statuia împărătesei Sisi a fost definitivată în anul 1916, dar faptul că primul Război Mondial era în plină desfășurare amână momentul inaugurării. În luna mai a anului 1918 statuia este inaugurată, fiind amplasată lângă biserica catolică, pe latura dinspre primărie, în locul în care în prezent se află monumentul dedicat Revoluției din 1989. La ceremonia de inaugurare s-au realizat chiar cărți poștale cu imaginea statuii. Se pare că monumentul a fost realizat după un tablou al împărătesei și respecta întru totul caracteristicile fizice ale acesteia. În Europa mai sunt încă patru statui ale împărătesei în mărime naturală (1,72 m). Statuia a fost așezată pe un soclu, tot de marmură, ceea ce o făcea și mai impunătoare.
În 1918, statuia împărătesei Sisi a fost mutată de pe amplasamentul inițial și depozitată la sediul fostei primării, date fiind reconfigurările granițelor după finalul Primului Război Mondial, în pragul Marii Uniri de la 1 Decembrie. După câțiva ani nu se mai știa nimic de statuie, presupunându-se că a fost spartă. În anul 2000, cu ocazia unei săpături arheologice la bisericuța de lemn a Seminarului Teologic Ioan Popasu din Caransebeș se găsesc urmele statuii, fragmentele intrând în patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, ca descoperire arheologică. În prezent, statuia este fragmentată în 126 de bucăți, dar are trei părți mari întregi, respectiv capul, corpul și brațul stâng.
„Muzeul din Caransebeș a luat legătura încă de anul trecut cu Muzeul Național Brukenthal pentru restaurarea acestei statui, precizează managerul muzeului caransebeşean, Dacian Rancu. Cu sprijinul Consiliului Județean sperăm să obținem banii necesari pentru restaurarea acestei statui. Conform ofertei făcute de către Muzeul Național Brukenthal, valoarea lucrării este de 30.000 de lei și restaurarea ar dura între 6 și 8 luni“.
JCS-Alexandra Gorghiu
FOTO: Caransebeș Karansebesch Karansebes Istorie Genealogie