ADVERTORIAL. Tapetul poate fi o modalitate prin care să îți decorezi pereții casei cu modele complexe sau chiar fotografii. Există mai mulți factori ce influențează modelul unui tapet, dar și tipul de tapet pe care îl alegeți pentru o anumită cameră. De asemenea, tapetul are și foarte multe avantaje, fiind o alegere perfectă pentru cei ce ăși doresc un decor inedit, dar accesibil în casa lor.
Avantajele utilizării unui tapet
Tapetul este o soluție accesibilă de a moderniza o locuință. Poate fi aplicat pe orice suprafață, fără probleme. E ușor de întreținut, variază destul de mult ca și preț, poate fi înlocuit foarte ușor și poate corecta vizual diferite defecte ale structurii. Tapetul din vinil este foarte bun pentru camera copiilor, de exemplu, pentru că petele și murdăria pot fi șterse ușor.
Tipurile de tapet
Tapetul poate fi împărțit după două criterii: tipul de suport și compoziția stratului superior.
În funcție de suportul sau baza tapetului, acesta poate fi:
- Tapet Vlies (din fibre nețesute): acesta este cel mai nou tip de tapet. Materialul de suport este special, format din fibre nețesute (vlies). Acesta face ca montajul să fie foarte ușor, pentru că adezivul se aplică doar pe perete.Acesta are un simbol special după care poate fi recunoscut. Este un tapet ce permite peretelui să respire, nu dezvoltă mucegai, nu își schimbă structura în timp, se îndepărtează rapid și nu formează goluri.
- Tapet pe suport de hârtie: acest tip de tapet este format din două straturi. Primul strat constituie baza, care este din hârtie, iar stratul superior este cel imprimat, iar acesta poate fi la rândul său din: hârtie, spumă vinilică, PVC sau fibre textile. Acesta are avantajul de a avea un preț scăzut și poate fi înlocuit cu ușurință. Nu este neapărat foarte rezistent, însă este preferat de majoritatea oamenilor.
În funcție de stratul de suprafață, un tapet poate fi:
- Tapet din hârtie: acesta este realizat pe suport din hârtie, de obicei. Pe stratul superior se imprimă modelul dorit. Poate fi înlocuit destul de ușor și se întreține ușor, putând fi șters cu o cârpă jilavă.
- Tapet din vinil: la acest tip de tapet, stratul superior este acoperit cu PVC. Este cel mai ușor de curățat tapet, fiind superlavabil. Rezistă la factori externi precum lumina soarelui și umiditatea. Aceste tipuri de tapet sunt potrivite chiar și pentru camerele cu umiditate mare, precum bucătăria sau baia.
- Tapet din fibră textilă: acest tip de tapet este realizat, în mare parte din cazuri, pe un suport de tip Vlies, dar poate fi întâlnit și pe suport de hârtie. Exteriorul este acoperit cu fibre textile pe care se imprimă modelul. Nu este cel mai rezistent tip de tapet și este recomandat în camerele în care se circulă mai puțin.
- Tapet zugrăvibil: acest tip de tapet are stratul superior vopsibil. Se pot aplica între 3 și 5 straturi de vopsea, pentru a acoperi întreaga suprafață a acestuia. Este potrivit pentru persoanele ce doresc să schimbe des aspectul locuinței lor.
Tapetul se alege în funcție de mai multe aspecte. În primul rând trebuie luate în calcul dimensiunile camerei, design-ul acesteia, luminozitatea camerei, umiditatea, cât de circulată este camera și bugetul de care dispunem.
Pentru camerele de dimensiuni reduse, sunt potrivite tapeturile cu modele discrete și culori luminoase, care să confere senzația de amplu, spațios, aerisit. Pentru camerele nu prea înalte, putem opta pentru dungi sau modele verticale.
În cazul camerelor de dimensiuni mari, ne putem juca cu diverse modele supradimensionate și chiar culori mai îndrăznețe. O cameră cu ferestre multe sau largi, care este foarte bine luminată, ne perite să optăm pentru culori mai întunecate, ce pot adăuga o notă de lux și sofisticat.
Cum se montează tapetul
Poți să montezi tapetul chiar tu, însă este de preferat ca montajul să fie făcut de un specialist, pentru a evita potențiale defecte: îmbinări imperfecte, tapet irosit sau goluri de aer. Un specialist va măsura exact camera și va ști de cât tapet este nevoie pentru a acoperi suprafața dorită. Înainte de a aplica tapetul trebuie să cureți pereții de orice resturi, impurități și alte imperfecțiuni. De asemenea, pereții trebuie neteziți pentru ca tapetul să poată fi aplicat cât mai bine, și se tratează împotriva mucegaiului. După ce vă asigurați că aveți toate sculele necesare și suficient adeziv și tapet pentru a duce la bun sfârșit munca.
În funcție de tipul de tapet pe care l-ați ales, acesta va fi lipit cu un adeziv special. După cum spuneam, în cazul tapetului Vlies, adezivul se aplică doar pe perete. Procedeul durează mult mai mult decât dacă ai vărui pereții, însă efectul unui tapet este mult mai surprinzător decât o simplă vopsea.
Tapetul poate fi îndepărtat destul de ușor. Tot ce trebuie să faci este să găsești un colț al marginii unei fâșii de tapet, în partea inferioară a camerei, și să tragi ușor în sus. Poți utiliza un pulverizator cu apă pentru a înmuia tapetul și un șpaclu pentru a te ajuta în procesul de îndepărtare.