CARAŞ-SEVERIN – 10,5 kilometri de drum forestier ne despart de un vis turistic. Peisajul stâncos nu va fi dinamitat, circulaţia urmând să fie restrânsă pe o bandă, pe anumite porţiuni. Va fi amenajat un podeţ de lemn, vor fi popasuri de belvedere, iar cascada şi meandrele râului Şucu vor fi puse în valoare!
Romeo Dunca vorbea de câţiva ani despre şansa turistică pe care o avem, dacă se va face legătura între Poiana Mărului şi Muntele Mic. Este vorba despre repararea unui drum forestier de 10,5 kilometri, care leagă „Poiana Mărului de șoseaua de la camping, din drumul spre stațiunea Muntele Mic. Cu un atât de mic efort se poate da valoare celor 700 locuri de cazare de la Poiana Mărului, care iarna sunt goale, în timp ce în stațiunea Muntele Mic, de când funcționează noul telescaun Vâlsanu, nu mai găsești un pat liber. Dar va fi greu de realizat asta pentru că interesul politic nu permite. Prima dată să se fure toată pădurea și pe urmă om vedea“, aşa cum preciza Dunca pentru Jurnal CS.
În luna ianuarie, aleşii judeţului au aprobat cererea adresată Romsilva, pentru predarea bucăţii de drum forestier, iar lucrurile avansează, după cum am putut afla de la preşedintele CJ: „E adevărat că în data de 10 februarie 2021 conducerea Romsilva Caraș-Severin, prin directorul acesteia, dl Tabugan, a aprobat la nivel local cererea“. Solicitarea va fi analizată la Bucureşti, iar după ce va ajunge în administrarea CJ, se va trece prin etapa studiului de fezabilitate şi obţinerea finanţării necesare pentru reabilitare.
„Se dorește asfaltarea pe două benzi de circulație acolo unde este posibil. Iar acolo unde nu se poate, va rămâne o singură bandă de circulație, plus pista de biciclete. Se va recurge la această soluţie pentru că frumusețea acestui traseu nu permite dinamitarea în zonele stâncoase. De asemenea, se vor amenaja multiple locuri de popas şi admirare a frumoaselor meandre pe care râul Şucu le face pe traseul său. O atenție deosebită se va aloca, din punct de vedere arhitectural, la pasajul care traversează râul în zona cascadei Şucu, unde se va amenaja un podeţ de lemn. Atât locurile de popas, cât şi podeţul de lemn de la cascadă vor face obiectul unui concurs de soluții al cărui rezultat va fi introdus în proiectul tehnic. Acestea sunt planurile de viitor legate de reabilitarea acestui drum“, a încheiat preşedintele Dunca.
În clipa de faţă, singurul drum de acces spre Muntele Mic este DJ 608A Borlova-Muntele Mic, unde sunt probleme în principal din cauza puţinelor locuri de parcare disponibile.
JCS-A.M.