Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Cunoscutul regizor şi actor a revenit la Reşiţa pentru proiectul „Soare în doi“ de Pierre Sauvil, apreciind talentul, curajul şi efortul actorilor de a face un spectacol bun într-un interval scurt!

Teatrul de Vest Reşiţa prezintă în acest weekend o nouă premieră cu public, tot pentru o treime din capacitatea sălii, spectacolul jucându-se sâmbătă, 20 februarie şi duminică, 21 februarie, de la ora 19.00, avându-i în distribuţie pe Andrada Samoilă şi pe Florin Ruicu.

Managerul Teatrului de Vest, Florin Gabriel Ionescu, spune că premiera acestui spectacol aduce şi un debut scenografic: „Este a doua noastră premieră de anul acesta, un spectacol făcut de Valeriu Andriuţă, în care avem şi un debut scenografic, mă bucur să o avem pe Denna Istrate la Reşiţa. Domnul Andriuţă a mai colaborat cu teatrul reşiţean cu ani în urmă şi îi mulţumesc că a acceptat invitaţia noastră de a face spectacolul «Soare în doi». Ideea de a-l aduce pe Valeriu Andriuţă a venit de la actori, Florin Ruicu mi-a tot zis să-l aducem, de vreun an, textul l-a găsit Andrada, care e superb. E vorba de un medic de carieră, interpretat de Florin Ruicu, care se pomeneşte într-o zi că intră pe geam o tânără cu rucsacul în spinare şi spune «Mă mut la tine!», tânăra fiind Andrada, după care urmează nişte întoarceri de situaţie absolut de un comic desăvârşit“.

Din dubla ipostază de regizor şi actor, cu siguranţă cei mai mulţi şi-l amintesc în rolul preotului din lungmetrajul lui Cristian Mungiu „După dealuri“, Valeriu Andriuţă a înţeles că un spectacol bun nu poate să iasă decât atunci când regizorul simte actorul şi măsura talentului său, substituindu-se acestuia: „A fost o conjunctură din care eu sper şi simt că o să iasă nişte lucruri frumoase. Am încercat să creăm un spaţiu care să prindă personalitate, în care cei doi actori, cu un efort considerabil şi într-un timp scurt, să facă un spectacol care vreau să fie apreciat ca atare“.

Şi de pe tuşa de actor, regizorul a apreciat actorii Teatrului de Vest, talentul, curajul şi efortul lor de a pregăti texte grele, dificile, într-un interval foarte scurt: „Am văzut şi la premiera spectacolului făcut de Sandu Grecu, «Cerere în căsătorie». Actorul trebuie pus la treabă, ca şi sportivul, ca orice alt artist, e foarte important pentru meseria noastră să jucăm. Condiţiile în care suntem impuşi să jucăm, cu 30 la sută din sală şi celelalte restricţii, se resimt într-o stare aproape de stres, eu resimt oboseala asta, dar sper să avem sâmbătă un spectacol bun, să fie şi spectatorul mulţumit, că n-a plătit biletul doar ca să facă un drum la teatru, ci să plece cu ceva de la teatru“.

Tânăra scenaristă Denna Istrate, pentru prima oară la Reşiţa, se află, deopotrivă, la debutul ei în teatru: „Eu m-am axat mai mult pe scenografii de film, pandemia m-a împins spre teatru şi-i mulţumesc lui Valeriu Andriuţă că s-a gândit la mine să colaborăm, fiindcă totul s-a legat în spectacol“.

În rolul tinerei care intră pe fereastră în casa şi în viaţa medicului, Andrada Samoilă speră că va da tot ce e mai bun în acest spectacol: „Emoţiile sunt foarte mari, sper să mă ridic la nivelul aşteptărilor publicului nostru, să pot, fizic, să dau tot ce pot. E un text foarte, foarte bun şi de aceea e şi provocarea foarte mare, să putem să-l redăm bine, trebuie şi actorii să fie pe măsură. E a doua întâlnire cu regizorul Valeriu Andriuţă, ne cunoaştem de foarte mult timp însă, din păcate, n-am avut ocazia să lucrăm, fiindcă nu eram angajată la Teatrul de Vest. Am mai avut o tentativă de a lucra «Hipnotizatorul», acum câţiva ani, am lucrat jumătate de spectacol, după care proiectul s-a oprit şi a continuat câteva luni mai târziu cu o altă distribuţie“.

Cel care a avut iniţiativa de a-l (re)aduce pe Valeriu Andriuţă la Reşiţa a fost Florin Ruicu, care joacă rolul medicului: „După 22 de ani, bătuţi pe muchie peste câteva zile, în acest teatru, pot spune că Valeriu este regizorul cel mai apropiat sufletului meu, prin simplu fapt că este un om foarte bogat sufleteşte. Fiind şi regizor şi actor şi având o psihologie foarte fină, a ştiut să ducă relaţia regizor – actori aşa cum trebuie. El ştie şi să ne certe, ştie să ne şi îmbrăţişeze, ştie să ne şi felicite, ştie să ne şi mustre. E o bucurie să lucrezi cu un astfel de om, pentru că îţi arată toată dragostea lui, dar în acelaşi timp nu te lasă să greşeşti o secundă, nu te lasă în ale tale. În momentul în care simţi că ai un regizor care te simte, te ştie, eşti în mâini sigure, ai un text extraordinar, ai un partener impecabil, îţi dai seama cât de greu e, de fapt, teatrul“.

Invitaţia la teatru fiind făcută, reamintim că locurile sunt limitate, iar informaţii despre locurile disponibile pot fi obţinute la tel. 0771 654 638.

JCS-Alexandra Gorghiu