Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Încă din 2019 s-a pus problema necesităţii unui asemenea centru în oraşul de pe Valea Cernei, care s-a deschis, în sfârşit, la 1 februarie 2021!

Demersurile de înfiinţare a unui asemenea centru au început în urmă cu mai bine de un an şi jumătate, existând şi o hotărâre de consiliu local în acest sens, HCL 49 din 25 iulie 2019. Asta după ce conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin a avut chiar o întâlnire de lucru la vremea aceea cu o delegaţie a administraţiei locale, pentru clarificarea eligibilităţii şi condiţiilor contractuale de intrare în legalitate. Nu s-a mai auzit nimic de atunci, însă pe un grup de socializare s-a iscat, sâmbătă, o discuţie aprinsă vizavi de acest subiect, cineva întrebând unde este centrul şi dacă funcţionează.

Ne-am interesat la CAS CS, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Flavius Rotariu, confirmând deschiderea centrului de permanenţă la Băile Herculane: „Da, există un contract încheiat cu Casa, centrul de permanenţă funcţionând de la 1 februarie 2021. S-a întârziat, într-adevăr, deschiderea, fiindcă trebuiau îndeplinite mai multe condiţii. Acestea s-au rezolvat, sediul centrului din Băile Herculane fiind pe strada Trandafirilor, nr. 60, bloc 35“.

Permanenţa este asigurată de cinci medici de familie, potrivit actelor normative în vigoare, a mai precizat reprezentantul Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Flavius Rotariu, funcţionează cu avizul DSP şi pot apela inclusiv turiştii la serviciile medicale: „Potrivit legii, un centru de permanenţă oferă servicii de asistenţă medicală atât asiguraţilor, cât şi neasiguraţilor, medicii de familie de la centru fiind acolo după orele lor de cabinet. Urgenţele, mai ales cele grave, nu intră în sfera serviciilor medicale puse la dispoziţie de centru, pentru asta se sună la Serviciul de Ambulanţă, cel mai aproape fiind la Drobeta Turnu Severin. Consultaţiile la centrul de permanenţă de la Băile Herculane sunt efectuate de către medicii Ionuţ Lalescu, Corneliu Zeicu, Nicolae Ionescu, Iosif Brebu şi Aneta Mărţuică, iar coordonatorul centrului este dr. Ionuţ Lalescu. Alte centre care asigură permanenţa în zonă mai sunt la Iablaniţa şi la Cornereva, acesta fiind deschis încă de anul trecut, din 2020“.

Pentru locuitorii oraşului Băile Herculane, cineva din grupul de socializare a localizat adresa centrului lângă Trandafirul Galben, ultimul bloc, la parter, unde a fost creşa pentru copii, fiind vizibil din stradă, amenajat şi cu rampă. Altcineva era de părere că „sunt bani aruncați de pomană!!! Utilitate spre zero!“, pentru că centrul de permanenţă oferă comunităţii tot aceleaşi servicii ca medicul de familie. „În Herculane este nevoie de un ambulatoriu de specialitate deservit, bineînțeles, de medici cu diferite specialități“, a subliniat persoana respectivă, replica venind însă prompt: „Dacă un bebe are antibiotice la 6 ore, nu are unde să le facă, dacă te-ai tăiat mai rău în casă, nu poți primi un pansament și multe alte probleme medicale. Eu cred că centrul de permanență era foarte necesar“.

Aşa cum remarca altcineva, centrele de permanenţă au fost înfiinţate, într-adevăr, pentru a reduce presiunea unităţilor de primiri urgenţe, pe de o parte, iar pe de alta, Băile Herculane fiind oraş-staţiune, s-a ţinut cont de numărul mare de turişti care vin în sezonul estival, în special. „Sunt persoane care vin în staţiune şi care au nevoie de asistenţă medicală permanentă, a mai intervenit cineva cu o completare. Nu pot să meargă la niciun medic de familie şi la nici o urgenţă dacă nu-i urgenţă. (…) Când face cineva ceva, nu-i bine, dacă nu face, de ce nu face. Important este că s-a făcut şi, în timp, mai poate fi transformat şi adaptat la cerinţe“.

Aşadar, pentru cei care încă nu au aflat sau nu au descoperit, neexistând încă informaţii oficiale în acest sens: da, la Băile Herculane s-a deschis un centru de permanenţă cu sediul pe strada Trandafirilor, nr.60, bloc 35, acesta funcţionând în relaţie contractuală cu CAS Caraş-Severin de la 1 februarie 2021.

JCS-Alexandra Gorghiu